Аделина Марини: ФИДЕС напусна ЕНП след акумулиране на обстоятелства

Вятърът на промяната духа от доста време в Европейската народна партия (ЕНП). И вероятно промяната в ръководството на ХДС породи решението на евродепутатите от унгарската партия ФИДЕС да напуснат политическата група на ЕНП. Решението на Орбан е пореден жест на приятелство и благодарност за подкрепата от страна германските фракции в групата на ЕНП, които го подкрепяха и в най-безобразните му действия и блокираха желания за изгонване на ФИДЕС“. Това каза пред БНР Аделина Марини, издател на сайта Еuinside. 

По думите ѝ напускането на ФИДЕС е станало в момент, в който ЕНП е узряла за промяна в правилата си така, че да може да избегне групи като тази на ФИДЕС да блокират собственото си изгонване

Получи се съвпадение и акумулиране на обстоятелства. И ФИДЕС сами напуснаха, и в ЕНП се подготвяше тяхното изгонване… ФИДЕС трябва да напусне партията ЕНП, ако иска да създаде нова група в ЕП, но това е доста трудно. Трудно е да се предвиди доколко такава нова група ще бъде кохерентна“. 

В предаването „Събота 150“ Марини допълни: 

Честа грешка в ЕС е, че се опитваме да вкарваме рационализъм в действията на хора, които не са рационални. През годините Орбан се доказа като диктатор и според учебниците диктаторите се развиват в определена фаза. Затова трябва да гледаме на него спрямо тази парадигма. Той като режим не губи нищо, защото европейската политика за него е инструмент да подкрепи позициите си у дома. За него е важно да запази това, което има в Унгария и европейската политика не го занимава. Орбан би изгубил, ако изгуби достъп до еврофондовете и когато ЕС престане да му бъде полезен за оцеляването на режима му“. 

Аделина Марини коментира теории за нов политически тандем, който да води Европа след оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел – френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги

„Трябва да сме наясно, че т.нар. „френско-германски мотор“ е в самата ДНК на европейската конструкция и няма да изчезне. В същото време е вярно, че Драги е силна евроинтеграционистка фигура. Но е прибързано да се твърди за прехвърляне на оста на влияние“. 

Интервюто с Аделина Марини можете да чуете в звуковия файл.