Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуалноБългария се готви да въведе еврото от 1 януари 2024 г. Това е индикативната дата, от която цените ще се в единната валута, която ще замени лева, предвиждат промени в постановление на Министерски съвет за подготовката ни в влезем в еврозоната. Тъй като датата е индикативна, е възможно въвеждането на еврото да стане и по-късно – в средата на 2024 г.

До 30 юни 2021 г. ще бъде създаден координационен съвет, който да разработи Национален план за въвеждане на еврото в България. Съпредседатели на съвета ще бъдат министърът на финансите и управителят на БНБ.Определени са и отговорностите на различните институции за  въвеждане на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, така че да бъде гарантирано, че те ще работят с евробанкноти. Централната банка отговаря и за дизайна на българските евромонети.

Работна група ще следи да няма спекула при преизчисляването на цените от лева в евро и закръгляне нагоре. Ще се изготвят и информационни материали за ученици, пенсионери, домакинства, хора със специални нужди, с които да бъдат разяснени етапите при въвежзане на еврото.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.