От понеделник спира плановият прием в болниците в червените зониСофия е в червената зона

От понеделник спират плановия прием и плановите операции във всички болници в червените зони в страната. София попада в тази зона. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ директорът на „Александровска“ болница проф. Борис Богов.Получено е указание от оперативния щаб, а официална заповед се очаква по-късно днес. Целта е да се освободят легла за пациенти с коронавирус.

В „Александровска“ болница на седмична база се наблюдава увеличаване на новопостъпилите с COVID-19 средно с около 2-2,5%. В ковид отделенията лежат 103-ма пациенти, като 10 са интензивни, а останалите са средно тежки случаи, уточни професорът. Всеки ден има нови случаи – средно 4-5 от тези, които преминават през спешното отделение. Заети са около 40% от разкритите легла.

От понеделник (8 март), за да се ограничи разпространението на COVID-19 в болница „Пирогов“ се спира плановият прием и плановите операции. Забраняват се свижданията, съобщиха от лечебното заведение на страницата си в социалните мрежи.

Със заповед на директора на болницата проф. Асен Балтов ще бъде засилен контролът по входовете на лечебното заведение. Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през приемните кабинети на Мултипрофилното спешно отделение на „Пирогов“.

Продължава ваксинацията на приоритетните групи в страната, посочват от болницата. Днес в „Пирогов“ ще бъдат имунизирани с първа доза ваксина срещу COVID-19 членове на Секционните избирателни комисия. Ще бъдат ваксинирани и всички, на които трябва да се постави втора доза.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.