П редседателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова призова българският парламент да приеме предложението на БСП да възложи на правителството да предприеме всички действия за осигуряването в България на руската ваксина „Спутник V”. Това тя направи в изказване от парламентарната трибуна преди гласуването на предложението, което управляващото мнозинство впоследствие отхвърлиха.

Пълното изказване на Корнелия Нинова:

Уважаеми български граждани,

Както вече всички знаете, „БСП за България“ направихме предложение, с което да възложим на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на руската ваксина срещу Covid-19 и достъпа на българските граждани до нея. Това направихме по две причини.

Първата. Правителството на Бойко Борисов се провали във ваксинационния план. Ще се позовавам само на факти. Правителството плати 13 млн. ваксини за половин милиард лв. Ваксини няма. Правителството одобри ваксинационен план с групи, които приоритетно трябва да бъдат ваксинирани. И правителството  отмени този план. Правителството определиха „зелени коридори“, хората се наредиха на опашки и ги върнаха обратно, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци и да започнат ваксинационен план – те ги направиха, чакат с хладилните чанти на опашките, но ваксини няма. И лекарите се връщат обратно, и пациентите. Това е едната причина.

Втората. Искаме да осигурим свободен избор на българските граждани от всички възможности за ваксина. Защото ускоряването на ваксинационния процес ще доведе до отварянето на мерките. До гарантиране на здравето на хората. До възстановяването на икономиката и на социалния живот в България.

Какво получихме от другата страна? ГЕРБ отказват да ни подкрепят с два аргумента и едно обвинение. Искам да разгледам трите, едно по едно, и ще го оборя.

Първи аргумент. Било противозаконно да приемем такова решение, защото българският закон за лекарствата не ни позволявал. Уважаеми управляващи, сменяли сте закони по 2 пъти за 24 часа, когато се касаят лобистки интереси и мога да цитирам много такива. Приемания на първо и на второ четене за по-малко от 24 часа ако някоя групировка е трябвало да се облагодетелства от този закон. В Закона за извънредното положение променихте Закона за хазарта. И още 33 други закони. И сега нямате възможност да промените един закон? Ако той ви пречи, защото ние твърдим, че не е така. Това не е състоятелен аргумент.

Вторият. Не можем да го направим без разрешение на европейските органи и решение на Европейската комисия. Това също е несъстоятелен аргумент. Говорителят на ЕК каза, че приветства усилията на държавите от ЕС да се снабдяват с ваксини и заявява, че това не противоречи на общата стратегия. Държавите от ЕС имат свободата да се снабдяват с ваксини извън стратегията на Европейската комисия, но на собствена отговорност. Значи никой не го забранява.

Фактите: чешкият премиер казва, че Чехия може да използва руската ваксина без да чака тя да бъде одобрена от ЕС и го правят. Унгария се договори за 2 млн. броя. Словакия се договори. Австрийският канцлер само преди 6 дни проведе разговор с Русия в желание не само да доставят ваксината, но и да я произвеждат на територията на Австрия. Германия направи същото – германският здравен министър заявява, че са готови да предоставят възможност за производство на руската ваксина на територията на Германия. И вторият ви аргумент, че Европа ви пречи, е несъстоятелен.

И сега стигаме до обвинението към „БСП за България“ – нашето предложение било лобизъм за една ваксина. Уважаеми управляващи и мнозинство от Европейската народна партия, тези хора, които изброих, не са ли част от вашето политическо семейство повечето от тях? Нима австрийският канцлер или германското правителство да са лобисти за руската ваксина? Не само, че пристъпват към разговори, а купуват и правят производствени мощности да я произвеждат. Излиза, че в цяла Европа лидерите им са обхванати от някаквъв лобизъм за руската ваксина. Не – тези хора имат характер и са държавници, които мислят за народите си.

Дами и господа от ГЕРБ, защо отказвате да има тези възможности за България? Няма никаква логика в това, което говорите. Показах ви, че вашите аргументи са несъстоятелни. Трябва да има някакви причина да го правите. Има няколко възможности.

Първа възможност. Отказвате, защото вече договорихте и заплатихте  13 млн. дози за половин милиард лв. Изчерпали сте, вероятно, парите и ви е страх, че някой ден някой може да търси отговорност – къде са парите и защо ги няма ваксините.  И не смеете да предприемете следваща крачка. Това е едната възможност – страх от поемане на отговорност.

Втората. Цял ден говорите за лобизъм от страна на „БСП за България“, но някой от вас ще дойде ли да отговори на един въпрос, който витае в българското общество – вярно ли е, че представител на ГЕРБ в Европейския парламент е тясно и семейно обвързан с представител на една от фирмите – производител на една от ваксините, с които България се договори, плати и внесе? Може ли това да е една от причините да не искате разнообразяване на ваксините?

Трета възможност защо не искате да приемете нашето предложение. Възможно ли е да отказвате, внушавайки трета вълна, спирайки плановите операции и виждаме, че се увеличават новите случаи, за да използвате тази ситуация за изборите и да намалите избирателната активност? Възможно ли е да си правите тънки политически сметки за сметка на здравето на нацията? И ако е така, това е изключителен политически цинизъм и човешка безотговорност към българския народ.

Ако днес не приемете нашето предложение, ние декларираме:

Уважаеми български граждани,

Когато решите, че сме достойни да управляваме страната и ни дадете доверие, едно от първите неща, които ще направим е да предприемем стъпки – да осигурим на вас свободен избор на всякакви ваксини и договаряне на внос на руската ваксина в България.

Съдържанието е част от рубриката Избори 2021 и е предоставено от БСП

<!–

–>