Испания засече калифорнийския щам на Covid-19

Министерството на здравеопазването в Испания е открило в страната шест случая на калифорнийски щам на Covid 19 и наблюдава още десет други мутации.

Сред десетте варианта на Covid 19, които се наблюдават са Нюйоркския, друг с произход от Уганда и един нов, който е открит в Португалия.

Според здравните власти от трите последни мутации все още няма официално регистрирани в Испания, но повече от половината от инфекциите в Мадридса с британския щам на коронавируса.

Регионалният заместник-министърът на здравеопазването Антонио Сапатеро съобщи, че това го прави „преобладаващия щам“ и затова търсят начини да ускорят ваксинацията, за да спрат разпространението му.

В момента около 390 000 от жителите на Мадрид са ограничени в мобилността си, което е 4,7% от населението.

От следващия понеделник в столицата ще бъдат ваксинирани в домовете им близо 8 хиляди обездвижени лица , които не могат да стигнат до медицинските пунктове. За да ги предпазят властите ще ваксинират заедно с тях и болногледачите им.

Испания е регистрирала 6037 нови инфекции и 254 починали през последния ден. Честота падна на 153 случая на 100 000 жители и вече само в 9 провинции заетостта на интензивните отделения е над 25 %.