Е вропейската комисия се подготвя да повдигне обвинения срещу Apple. Основната причина ще е жалбата на Spotify, която беше подадена преди около две години, съобщава Financial Times, като се позовава на няколко свои източника.

Жалбата на Spotify е свързана с начина, по който Apple управлява своя онлайн магазин за приложения. ИТ гигантът взима 30% комисионна от всички покупки в магазина, включително всеки месечен абонамент за услуги в дадено приложение, което е купено от там.

Apple с амбициозни планове за iPhone, но не тази година

Според Spotify комисионната е твърде голяма. Освен това стрийминг услугата не е доволна от факта, че Apple не позволява на приложенията да приемат плащания по други методи, а само през App Store. Също така Spotify обвинява Apple, че тъй като не плаща на себе си 30%, може да предлага по-ниски цени на своите услуги и така има нечестно предимство.

Тим Кук не се притеснява от разследванията срещу Apple

Миналата година с подобни обвинения към Apple се насочи и компанията Epic Games, която е и създател на една от най-популярните игри в момента Fortnite. Тя също е подала жалба.

Източниците на Financial Times посочват, че това ще е първото подобно официално обвинение срещу Apple от страна на Европейския съюз. То ще е следствие от множество проверки срещу компанията през последните години. Критиците смятат, че Apple злоупотребява с позицията си.

По време на проверките Apple направи някои промени в правилата на магазина си. Една от тях е, че комисионната спада на 15% след първата година. Компанията намали и таксите за по-малките програмисти.

Apple обмисля разработката на сгъваем iPhone

Източниците на вестника твърдят, че все още не е взето решение кога обвиненията да бъдат обявени официално. Все още има възможност те да бъдат отменени. Основната цел на ЕС не е толкова да води дела, колкото да „мотивира“ Apple да направи още промени в начина на работа на онлайн магазина си. Засега нито Apple, нито от ЕС са коментирали твърденията на Financial Times.

Apple предупреди за проблем с магнитните си аксесоари

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram