Борел: ЕС е готов да участва във възобновяването на преговорите по Кипърския въпрос

Европейският съюз е готов да участва във възобновяването на преговорите по Кипърския въпрос и подкрепя усилията за постигане на цялостно и устойчиво решение в установените от ООН рамки. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел в Никозия, където бе на посещение днес. Той се срещна с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар.

В центъра на разговорите на дипломат № 1 на Евросъюза бяха предстоящият в края на март Европейски съвет, на който ще бъдат обсъдени евро-турските отношения и петстранната неформална среща по Кипърския въпрос под егидата на ООН, която ще се проведе в края на април в Женева.

Има реална възможност за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос, която трябва да бъде използвана, смята Борел.

Преговорите за обединението на етнически разделения остров бяха прекратени през юли 2017 г.

В разговора си с кипърския президент Никос Анастасиадис той е потвърдил позицията на ЕС, че решението трябва да е в рамките, очертани от ООН. Това означава подкрепа за искането на кипърските гърци за обединение като федерация.

Лидерът на кипърските турци Ерсил Татар обаче посочи в изявление след срещата си с висшия европейски дипломат поддържаната с Турция позиция, че единственият изход е „споразумение, основано на сътрудничеството между две държави на основата на суверенното равенство”. 

Борел заяви още и че ЕС трябва да присъства на петстранната неформална конференция за Кипър в края на април. Президентът Анастасиадис подчерта, че това участие е от изключителна важност, а Ерсин Татар е против, тъй като ЕС нямало да бъде „неутрален”.

Деескалацията на напрежението в региона и напредъкът по Кипърския въпрос са от ключово значение за развитието на взаимноизгодни отношения между ЕС и Турция, е европейското послание към Анкара, което Жозеп Борел отправи днес.