Безплатни профилактични прегледи за кисти на яйчниците в „Майчин дом“

Водещи лекари от Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ ще се включат в кампанията „Ендо Март 2021“, за да повишат информираността за заболяването ендометриоза – кисти на яйчниците, посочват от болницата. 

Безплатните консултации и профилактични прегледи за ендометриоза  ще продължат до 31 март.

Инициативата е насочена към жени, които имат съмнение за заболяването или са диагностицирани с него, както и към пациентки с фамилна обремененост. Ендометриозата засяга 1 от 10 представителки на нежния пол в репродуктивна възраст и често води до редица проблеми, сред които безплодие.

Профилактичните прегледи се провеждат  в 214 кабинет от 13:00 до 15:00 ч., а часове могат да бъдат записани всеки работен ден между 15:00 и 16:30 ч. на телефон 02/ 9172 200.

Проф.Иван Костов, директор на СБАЛАГ

Ендометриозата се третира медикаментозно и хирургически, а в последните години като златен стандарт в овладяването й се наложи миниинвазивната, роботизирана хирургия.

Като водещата здравна институция при лечението на гинекологични проблеми, „Майчин дом“ е единствената държавна болница, която разполага с робота Da Vinci, с възможност оперативните  интервенции с него се извършват по клинична пътека по НЗОК. До момента в “Майчин дом” са проведени над 120 успешни операции с роботизирана система Da Vinci. Това съобщават още от лечебното заведение.