С еверна Корея може би опитва да извлича плутоний, за да произвежда повече ядрени оръжия в основния си атомен комплекс, показват сателитни снимки, седмици, след като Ким Чен-ун обеща да разшири ядрения арсенал на страната, предаде Асошиейтед прес (Associated Press).

Южнокорейският сайт 38 North, който се е специализирал в проучвания на Северна Корея, цитира изображения, които показват, че

централата, работеща с въглища в ядрения комплекс Йонбьон отново работи, след около 2-годишно прекъсване.

Наблюдавано е да излиза дим от централата по различно време в края на февруари и началото на март.

Това предполага, че „може да водят подготовка за преработка на отработено гориво за извличане на плутоний,необходим за ядрените оръжия на Северна Корея”, пише в сайта. Добавя се обаче и, че „това може да означава и просто, че съоръжението се подготвя да работи с радиоактивни отпадъци”.

По-рано тази седмица генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси заяви, че някои ядрени съоръжения в Северна Корея продължават да работят, позовавайки се на работата на парната централа, която обслужва радиохимичната лаборатория в Йонгбьон. Лабораторията е съоръжение, където плутоният се извлича чрез преработка на отработени горивни пръти, извадени от реакторите.

„Ядрените дейности на КНДР остават причина за сериозно безпокойство.

Продължаването на ядрената програма на КНДР е явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН”, каза Гроси пред борда на управителите на МААЕ, според уебсайта на  организацията.

Плутоният е една от двете ключови съставки за изграждане на ядрени оръжия заедно с високо обогатен уран. В комплексът Йонбьон, северно от столицата Пхенян, има съоръжения за производство на двете съставки. Не е ясно колко точно плутоний или силно обогатен уран , който може да се използва за производство на ядрени оръжия, е извлечен и къде Северна Корея го съхранява.

Външните оценки за ядрения арсенал на Северна Корея варират.

През 2018 г. южнокорейски служител заяви пред парламента, че Северът може да има от 20 до 60 ядрени бомби.

Водената от САЩ дипломация, целяща да убеди Северна Корея да се откаже от ядрената си програма в замяна на икономически и политически ползи, е в задънена улица, тъй като срещата на върха между президента Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се провали в началото на 2019 г. Тръмп отхвърли призивите на Ким за облекчаване на санкциите в замяна на демонтирането на комплекс Йонгбьон, тъй като Северна Корея вече е произвела ядрено оръжие и се смята, че управлява други тайни съоръжения за производство на бомби.

През януари Ким обеща да увеличи ядрения арсенал

и разкри редица високотехнологични оръжейни системи, насочени към САЩ, като заяви, че съдбата на двустранните връзки зависи от това дали Вашингтон ще оттегли враждебната си политика спрямо Северна Корея.

Някои експерти казват, че Ким се опитва да окаже натиск върху правителството на президента Джо Байдън да се върне към дипломацията и да облекчи санкциите срещу Севера.

Ще стане ли Ким Чен-ун корейският Хрушчов

Северна Корея в строга карантина, разстрел за неспазване

ООН: Някои жители на Северна Корея гладуват

В Северна Корея: „Предайте кучетата си за месо в ресторантите“