Марияна Николова: Германците избират България като дестинация за туризъмВицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

България и Германия имат традиционно отлични двустранни отношения и за нас тя е приоритетен целеви туристически пазар и партньор на България, заяви вицепремиерът. Тя информира, че според статистиката през 2019 г. броят на германските туристи, посетили България, надвишава 760 хил., като нивата на посещенията през последните години са приблизително еднакво високи. Тази устойчива тенденция показва, че последните години германските граждани избират България като дестинация за туризъм, разпознавайки голямото разнообразие и качества на българския туристически продукт, поясни министър Николова. Германските туристи традиционно асоциират България с лято, море, обиколни пътувания, културен туризъм и посещават страната предимно през лятната си ваканция.За предстоящия летен туристически сезон у нас, в условията на продължаващата пандемия от коронавирус, правителството полага всички необходими усилия за осигуряване на безпроблемното му протичане, подчерта вицепремиерът. И увери, че се прилагат всички необходими мерки, за да се гарантират сигурността и здравето на всички туристи.

Понастоящем и България, и Германия са въвели задължително представяне на отрицателен PCR тест, като страната ни е обявена за рискова, посочи министър Николова. По думите ѝ нашите две страни е добре да положат необходимите усилия от началото на месец май да бъдат премахнати ограниченията за несъществени – туристически, пътувания. Вярвам, че България скоро ще бъде извадена от списъка с рискови държави и страната ни ще посрещне своите гости от Германия по време тазгодишния летен туристически сезон, заяви вицепремиерът.

Във връзка с пътуванията между двете страни посланик Айххорн коментира, че в рамките на ЕС двете страни работят интензивно относно мерките. При следващия Европейски съвет през месец май ще бъде изведен междинен баланс.

„Мисля, че е добре за нашите страни да продължат да работят заедно и да увеличат темпото на ваксинация, посочи още той. Германия успешно се застъпи за това, всички държави членки на ЕС да се възползват от програмата за ваксинация на ЕС. Това помага особено и на България. Трябва да намерим баланса между нашите надежди и реалната ситуация. Вирусът не следва календара“, посочи още той. По думите му според развитието на ситуацията през май ще видим дали може да се облекчат мерките.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.