Крадла – рецидивист най-сетне с окончателна ефективна присъдаОкръжен съд – Русе потвърди наложеното от Районен съд – Русе наказание лишаване от свобода за срок от една година на 32-годишната рецидивистка М. М., извършила 12 кражби от различни магазини.

Подсъдимата е била осъждана цели пет пъти за същите по вид престъпления. По две от тези пет дела й били наложени условни присъди, в изпитателния срок на които тя е извършила процесните деяния, поради което правилно първоинстанционният съд е постановил да изтърпи отделно и наказанията по тях – още четири месеца лишаване от свобода.В периода 18 август 2018 г. – 23 януари 2020 г. М. М. обмисляла и вземала решения да краде стоки от магазини, които впоследствие да продава и така да си набавя парични средства. В изпълнение на намисленото, първо посетила „Мосю Бриколаж“, откъдето излязла с лазерна ролетка „Бош“, без да я плати. По същия начин на 31 март 2019 г. откраднала от „Технополис“ безжични слушалки „Сони“, на 19 ноември 2019 г. парфюм от „Лили дрогерия“, а на 23 януари 2020 г. две бутилки коняк от „Кауфланд“. Освен това, крадлата посещавала и квартални магазинчета, откъдето вземала за себе си различни хранителни стоки, цигари и напитки, отново без да ги плати.

Стойността на всички отнети вещи била оценена на 1649,14 лева. М. М. признала авторството на деянията и производството пред първоинстанционния съд, като делото е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което определеното наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода било намалено на една година при първоначален общ режим на изтърпяване.

Подсъдимата обжалвала тази присъда и поискала по-леко наказание. След анализ на всички доказателства по делото, Окръжен съд – Русе намира, че наказанието съответства на степента на обществена опасност на престъплението и на извършителя. При неговата индивидуализация правилно първата инстанция е отчела смекчаващото отговорността обстоятелство – признанието на вината още на досъдебната фаза, както и отегчаващите – предишните осъждания и упоритостта в умисъла при осъществяване на този вид престъпления.

Решението на Окръжен съд – Русе е окончателно и не подлежи на обжалване.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.