С истемата за записване на час за ваксинация срещу ковид-19 стартира днес в 17 часа. Тя беше представена от здравния министър д-р Костадин Ангелов и Ивайло Филипов, изпълнителен директор на „Информационно обслужване”.

Общо стъпките, през които трябва да премине всеки желаещ да се имунизира, са четири. 

Първо – да попълни личните си данни в регистъра. Там има възможност за избор как да получи съобщение с потвърждение за избраните дата и час. Това може да стане по електронна поща или чрез SMS. Втората стъпка е избор на ваксина.

Здравният министър: Случаите нарастват заради британския вариант на коронавируса

Третата стъпка е изборът на ваксинационен център. Може да се посочи населено място или определен лечебен център.

Четвъртата стъпка е определянето на часа за ваксинация. Часовите диапазони са през десет минути, в зависимост от заетостта на избрания ваксинационен център.

„Всички граждани, които са получили първа игла ще бъдат автоматично записани и ще получат нотификации, кога ще им бъде поставена втората доза”, поясни Ивайло Филипов.

Лични лекари с протестно писмо за ваксините

Електронният регистър дава възможност за запазване на час за ваксинация след минимум седмица и максимум две.

Системата работи само с ваксинационните центрове и не обхваща личните лекари. Тя ще е достъпна за всички граждани без да дава приоритет, създавайки своеобразни „електронни зелени коридори”.

В период от 24 часа преди запазения час за ваксиниране, записалите се ще получат нотификация по мейл или телефон.

„Тогава, когато сте си запазили час, това не е окончателно и задължително. Имате възможност да се откажете от този час и да си запишете нов”, поясни здравният министър.

Кога пак ще отворят „зелените коридори”

Той посочи, че по независещи от Министерството на здравеопазването причини, доставките на ваксини се забавят, а има много случаи, в които хората не идват в часа за ваксинация, в който са се записали. Поради това планът ваксинирането на приоритетните групи да приключи на 1 март и след това да започне масовата кампания за имунизация, не е осъществен.

„В България до момента не сме унищожили нито една доза ваксина, но в Европа се изхвърлят огромни количества”, допълни Ангелов и поясни, че по принцип е предвидено, че около 10-12% от ваксините ще трябва да бъдат унищожени, защото не са използвани в срок.

Здравният министър се опасява, че антиваксъри могат да разубеждават хората в последния момент и това да се отрази на имунизационните планове.