Има време САЩ да наложат санкции на Балканския брат на "Северен поток"Авторитетният вашингтонски мозъчен тръст, специализиран в анализите по въпросите на Източна Европа, Cepa.org, публикува статия за руското влияние по проекта „Турски поток“ в България. В Центъра за европейски политически анализи се обръща специално внимание на зловредните атаки срещу демократичните общества от страна на Русия и Китай. Това съобщиха от ПП „Републиканци за България“.

„Северен поток 2“ далеч не е единственият руски тръбопровод, към който трябва да се насочим. По-малко известният „Турски поток“ е еднакво важен за Москва като лост за влияние върху правителствата на Централна и Източна Европа. Този тръбопровод е замислен през 2014 г. като начин за изолиране на Украйна от Европа, лишавайки я от влияние върху износа на руски газ, както и за заобикаляне на правилата на ЕС. Газопроводът се обляга на предишното си въплъщение „Южен поток“, и има за цел да увеличи руското влияние на Балканите, да улеснява руските клиентелисти да придобиват ключови роли и постове в балканските правителства, както и да подкопават демокрацията и влиянието на Запада в тези правителства.Тези способи на държавно превземане са стандартна руска практика в
световен мащаб и България илюстрира проблемите, породени от този
тръбопровод. Още през 2012 г. Мойзес Наим, бивш редактор на сп. „Форин полиси“, посочи България като „криминализирана държава“. И тази корупция се дължи в много голяма степен на всеобхватното руско влияние в енергийния и медийния сектор.

Турски поток, стартиран миналата година и в момента в процес на
разширение олицетворява тази корупция. Той доставя руски газ за
газопреносната мрежа на Турция и в крайна сметка ще се разклони до точки в България, Сърбия и Унгария. Турски поток навлиза във водата близо до Анапа, на руското Черноморие, и излиза на брега на турското крайбрежие на около 100 километра западно от Истанбул, близо до село Къйкьой.

Премиерът Борисов, който определи този втори газопровод като „Турски поток“ – 2 казва, че ще гарантира, че България ще се превърне в газов хъб, способен да доставя на Европа азиатски или други газови доставки освен Русия (може би забравяйки, че президентът Путин едва ли ще подкрепи използването на руски актив за своите конкуренти).

Всъщност Москва финансира този тръбопровод чрез подставени фирми (виж по-долу). Така че, въпреки българските официални изявления, че „Турски поток“ няма нищо общо с България, страната е в „прицелния обсег“ на „Турски поток“ още от самото начало. Следователно правителството на САЩ може да продължава да налага санкции насочени към газопровода, и да заплашва със санкции срещу България. България е държава-член на НАТО, макар че американските политици може би са по-склонни да припомнят, че Борисов е бивш служител на Министерството на вътрешните работи от комунистическата епоха и бодигард на Тодор Живков.

Независимо от официалните твърдения, че частта на този газопровод от България до Сърбия и Унгария наречен „Балкански поток“ е изцяло
финансиран от България и отговаря на разпоредбите на ЕС, истината е
доста по-различна.

Новоизтекли документи в България потвърждават, че Русия е действала чрез саудитски, беларуски и европейски компании, за да избегне санкциите на САЩ срещу „Турски поток“. По този начин Русия доставя газа, изгражда тръбопровода и го финансира чрез подставени лица. Освен това цялата схема е била предварително планирана през 2019 г., преди да започне строителството. Това не е просто поредният епизод за руската корупция на българските корпоративни и правителствени агенции. По-скоро това илюстрира превземането на държавата, тъй като газопроводът „Балкански поток“, т.е. „Турски поток 2“ с друго име, е държавно предприятие.
„Турски поток“ – проект на Газпром, ще резервира до 90% от националната газопреносна система на България до 2040 г., значително, ограничавайки регионалната търговия с газ. Това ще изтласка алтернативния втечнен природен газ (LNG) и азерския газ от регионалната мрежа, въпреки че България уж изгражда своя участък от интерконектора Гърция – България (IGB), за да достави азерски газ в България тази година. По този начин твърденията на България, че ще завърши IGB и ще получи този азерски газ, са много съмнителни.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.