Е вропейската комисия и Италия са блокирали пратка с ваксини срещу КОВИД-19 на компанията Астра Зенека (AstraZeneca) за Австралия, след като лекарственият производител не изпълни договорните си задължения към ЕС, заявиха източници, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

По думите им Астра Зенека е поискала разрешение от италианското правителство да изнесе около 250 000 дози от завода си в Анани край Рим.
Италианското правителство отказало, а ЕК подкрепила решението му. Европейски източник в Брюксел заяви, че националните власти имат последната дума по подобни въпроси.

Засега няма коментар от страна на Астра Зенека.

Това се случва дни след като италианският премиер Марио Драги, който встъпи в длъжност миналия месец, каза на среща с лидерите на останалите страни от ЕС, че съюзът трябва да ускори ваксинацията и да предприеме строги мерки срещу фармацевтичните компании, които не доставят обещаните количества, отбелязва Ройтерс.

Ваксинацията в държавите от ЕС започна в края на декември, но върви с доста по-бавни темпове в сравнение със страни като Израел и бившата членка на съюза Великобритания. Бавното темпо беше отдадено донякъде и на проблеми в доставките от ключови производители.

През януари Астра Зенека намали доставките си за ЕС за първото тримесечие на годината до 40 милиона дози при 90 милиона, предвидени в договора, а след това уведоми държавите от общността, че през второто тримесечие ще ги намали с още 50 на сто. Впоследствие компанията каза, че се опитва да достави липсващите дози за второто тримесечие от места извън Европа.

Смята се, че днешната забрана е първият случай, когато Европа спира износа на ваксини за трета страна.

Еврокомисар каза кога всички в ЕС ще бъдат ваксинирани

Над 7000 се регистрираха онлайн за ваксиниране само за час

Украйна гневна на Словакия заради шега с Русия