4 групи при кандидатите на ГЕРБ, една логика при БСПДъщерята на Андрей Райчев е в листите на Слави, наречен от социолога “третият цар”1. Какво показва критичният ви прочит на партийните листи за изборите?

2. Как ще изглеждат битките между различните кандидати по места?

С тези два въпроса се обърнахме към политолозите проф. д-р Румяна Коларова и Анастас Стефанов от Изследователски център “Тренд” и социолога Юрий Асланов, шеф на социологическата агенция “Афис”. Ето коментара на Румяна Коларова:

1. Основното послание на ГЕРБ за парламентарните избори на 4 април е, че те са направили каквото са обещали. Това подсказва и водещата логика за определянето на състава на листите им – слагат високорейтингови министри на челните места, а някои от тях водят и по две листи.

Местните структури на ГЕРБ също са от ключово значение, защото през 2019 г. ГЕРБ отбеляза много стабилно присъствие в местната власт. Това са двата основни принципа, по които се подреждат листите на ГЕРБ.

Млади хора и нови лица е третото по важност правило. Знакови за партията лица са извън тях – например Менда Стоянова по нейно желание, конституционният съдия Георги Марков и още няколко ветерани.

Не на последно място – в листите на ГЕРБ намират място и лица, които се приемат като автентично десни или с дясна политическа биография.

Колкото до листите на БСП, там принципът е ясен – Нинова по всякакъв начин налага своите хора и структури. Тук сме свидетели на напрежение, на премълчани конфликти и потенциални разриви. Примерът е Пловдив, където местната партийна организация декларира, че няма да бойкотира Нинова, но намира нейната листа за неподходяща.

Посланието на листите на ДПС е много ясно – колкото се може повече млади хора.

Слави Трифонов като нов играч се опитва да украси листите си с хора, които имат професионална експертиза. Но в противоречие с това е фактът, че те са оглавени от неговите сценаристи. Заради това вече има остър конфликт в родния му Плевен. В листите на Слави впрочем е една от дъщерите на социолога Андрей Райчев, който явно е преценил, че шоуменът има стабилни шансове да влезе в парламента.

Райчев обяви, че Слави Трифонов ще бъде “третият цар”, след Симеон II и Борисов.

След като по студиата през последната година политолозите бяха заменени от пулмолози, виждаме, че няма партийна листа, в която да не присъстват по няколко лекари. Те ѝ придават цвят, лустро, блясък.

2. По места ГЕРБ залагат не само на своите хора, но и на знакови фигури с местна идентичност. “Демократична България” пък извади от нафталина Найден Зеленогорски в Плевен. Там сблъсъкът е между Слави Трифонов, поради семейния принцип на неговата формация, и ГЕРБ, който потърси местен човек с огромен авторитет – хирурга и гинеколог проф. Григор Горчев, лекар с безспорен авторитет, търсен от пациенти от цялата страна, включително и София.

Като цяло в началото на кампанията всяка партия вече е определила своите “силни” и “слаби” градове, като до момента най-голяма свобода на избор имат ГЕРБ, защото, след като се възстановиха от кризата на доверие, могат да избират от много голям брой кандидати.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.