В ластта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като отдаде почит пред паметта на героите, загинали за свободата на България на връх Шипка.

„Честит празник, благодаря на всички, че са тук. Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но

хората имат достойнство и отново са тук.

Българите имат свети чувства, неподвластни на страх и забрана. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи”, заяви държавният глава в подножието на паметника.

Докато президентът Радев говореше се чуваха възгласи „Ура” и „Да живее България”.

По-късно държавният глава държа слово пред събралите се хиляди хора,което започна с въпроса:

„Очаквали ли сте, че някой някога ще ви забрани да се качите на Шипка?”,

на който множеството отговори с: „Не”.

„Отново е 3 март и ние пак сме тук хиляди пред Храма на свободата. Искам да ви питам нещо: Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка и че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните на онези, на които дължим свободата си?
    
Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място – свято.

Шипка е костница на шепата спартанци – нашите опълченци и воините на руския император Александър Втори – нашият освободител. Вазов е рекъл за опълченците – България цяла сега нази гледа. Истината е, че България във всяка епоха гледа всеки един от нас, защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характерът са подложени на изпитание всеки ден”, заяви държавният глава.

„С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, по морал и демокрация. Властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне”, допълни Радев.

„Скоро и нашето време ще бъде в историята,

но от нас зависи дали ще се обръщат с гняв назад, или с признателност за стореното от нас. Едно е ясно – историята е урок, геройствата са вдъхновения, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои, нужна е вяра и усилия. Дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостола. Честит празник на всички вас, да живее България”, завърши държавният глава.

Вицепрезидентът Илияна Йотова отговори пред журналисти на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева,

която от връх Шипка заяви, че политиците трябва да си затворят устата за ваксините.

„Надявам се за последен мандат председател на парламента си позволи точно от Върха на свободата да ни каже, че трябва да си затворим устата, но няма кой да забрани силата на словото и на духа”, каза Йотова пред репортери в София, предаде Агенция „Фокус”.

„Убедена съм, че политици, които мислят така, са политици на българското минало, а не на българското бъдеще”, подчерта Йотова.

„Освобождението на България не е подарената свобода.

Пет века националноосвободително движение, въстания от първия ден на поробяването на България, сочат, че този народ не се погуби, устоя своите ценности и някой да се опитва да каже, че българската свобода е плод на кроежи, политически сметки на Великите сили или подарена свобода, защото така е трябвало да бъде в една разпадаща се Османска империя, е един много злополучен опит да се пренаписва не само българската, но и световната история. Това трябва да бъде нашият завет към поколенията, както и тези преди нас ни завещаха истината за българската свобода”, заяви още вицепрезидентът.

Тя подчерта, че днес имаме много важна задача със силите, които има българската нация да успеем да се преборим с предизвикателствата и кризата, която ни притиска отвсякъде. „Тя не е само здравна и санитарна, тя е икономическа, тя е криза и на българското общество. На тази дата вярвам в силите на българския народ и че всички заедно и обединени можем да преминем през тези предизвикателства и да построим бъдещето на страната ни”, допълни Йотова.