Отворените очи на отговорния бизнесГрижим се за здравето и безопасността на всички, които гарантират надеждната работа на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, и допринасяме за по-сигурна среда за местните общности, казва изпълнителният директор Красимир Ненов

Вече почти година пандемията от Covid-19 определя ежедневието ни, подлага на изпитание технологичните и научни възможности на обществото, постоянно предизвиква хората да бъдат съпричастни към нуждите на най-уязвимите и засегнатите. През трудните за България месеци бизнесът се превърна във важна опора в борбата срещу вируса. Компаниите преосмислиха стратегиите си, за да подпомогнат общностите, сред които работят в този период на социална несигурност.Една електроцентрала в енергийното сърце на България – комплексът „Марица Изток”, отдавна се е превърнала в

нещо повече от „добър съсед“

за местните хора. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ произвежда ежегодно около 10% от нужната енергия за вътрешния пазар и е от ключово значение за електроенергийната система на страната. В региона на Стара Загора и Гълъбово централата е място за професионална реализация на почти 500 специалисти. Но името на компанията се асоциира и с подобряване средата за живот, развитие на образованието и подкрепа за най-уязвимите групи в общността. Значението й за местните хора е особено важно и се усеща още по-силно в пандемията от Covid-19.

Глобална компания, работеща на няколко континента, „КонтурГлобал“ осъзнава още в първите седмици на пандемията, че борбата срещу вируса изисква конкретни и целенасочени усилия за подкрепа. Затова тя насочва целия си бюджет за

социални инвестиции

в тази посока. Българската електроцентрала е сред първите, реализирали тази стратегия: броени дни след въвеждането на извънредното положение в България, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари 100 000 лева на фонд „Обединени срещу COVID-19”. Значима част от средствата бяха разпределени именно между общинските болници и медицински институции в област Стара Загора.

„Вярваме, че с общи усилия ще успеем да постигнем повече сигурност и заедно да преодолеем предизвикателствата, пред които ни постави пандемията. През 2020 г. се фокусирахме върху помощта за здравната ни система, но и подкрепихме социални центрове, учебни заведения и културни институции да се справят в условията на новата реалност. Направихме всичко по силите си да бъдем там, където можем да сме полезни“, казва Надя Синигерска-Бохорова, която управлява програмата за корпоративна социална отговорност на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

През последната година компанията беше принудена да отложи реализацията на много от планираните вече инициативи в подкрепа на местните общности. Трудно решение, но единствено правилно в момента, обяснява Надя Синигерска.

В Гълъбово, само на няколко километра от електроцентралата, се намира единствената пълноценно функционираща болница в района на комплекса „Марица Изток“, в която ежегодно се лекуват над 3300 души.

През изминалата година към местното ковид отделение беше насочена значителна част от подкрепата на “КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Имаше много пациенти в тежко и среднотежко състояние през есенната вълна на вируса. Имаме 20 легла – 13 пациенти бяха на активен кислород. Тежка патология, връща се с нежелание назад директорът на болничното заведение д-р Гошо Грозев. Точно в този труден момент получихме от „КонтурГлобал“ това, което ни е най-важно: монитори, мониторна станция, предпазни средства за персонала, материали за дезинфекция, тестове. Всичко това влезе в моментална употреба. Оценяваме го повече от самата му стойност, защото

дойде, когато беше крайно необходимо,

категоричен е лекарят.

През 2020 г. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ достави на два пъти ценна апаратура и консумативи, включително стотици тестове, за болницата. През последните седмици осигури и ремонта на специалната система за подаване на кислород към нуждаещите се пациенти, която е от критична важност за тежко болните от Covid-19.

През изминалата година централата предостави безвъзмездна помощ и на редица социални, културни и образователни институции.

През лятото на 2020 г. Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора получи безконтактни диспенсъри и дезинфекционни консумативи. „Още на влизане посетителите имат достъп до тях и могат

да използват библиотеката безопасно.

На самите диспенсъри има инфографики и указания за дистанция и носене на предпазни средства, които информират гражданите как най-сигурно да прекарат времето си в затворени помещения“, обяснява Надежда Груева, директор на библиотеката.

В следващите месеци централата предостави санитарни комплекти на всички институции за деца, лишени от родителска грижа в Стара Загора и 5-те училища в община Гълъбово. В началото на учебната година предпазни средства получиха и децата на служителите на централата.

В късната есен ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ изцяло ремонтира и оборудва помещения в Кризисния център „Самарянска къща“ в Стара Загора, който осигурява подслон и закрила на жертви на насилие, най-често жени и деца. „Това, че заедно можем да продължаваме

да култивираме доброто

и да показваме неуморно, че то съществува дълбоко в сърцето и душата на всеки човек, ни носи голямо вътрешно удовлетворение. Вярваме, че нашите съвместни инициативи с ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ показват как добрите намерения действително се въплъщават в добри дела“, смята Иванка Попова, председател на Управителния съвет на сдружение „Самаряни“.

Компанията продължи да помага и на друг отдавнашен социален партньор – 200-те души, настанени в Дома за пълнолетни хора с физически увреждания в Стара Загора, получиха предпазни средства, консумативи за дезинфекция, както и над 1 тон хранителни продукти.

„Грижим се за здравето и безопасността на всички, които гарантират надеждната работа на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и също така допринасяме за по-сигурна среда за местните общности. Така съчетаваме по оптимален начин нашата корпоративна и социална мисия“, казва Красимир Ненов, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

От началото на пандемията централата показа и други свои успешни социални проекти – ремонтът на детска градина „Наталия“ в Гълъбово, реновирането на детски площадки, автобусна спирка и помещения за общо ползване в близките села Обручище и Медникарово, новата среда за общуване навън на Дома за възрастни хора в Гълъбово. Местните власти са единодушни, че партньорството с компанията и бизнеса като цяло са

определящи за подобряването на стандарта на живот

в общината. Всички обаче се надяват по-скоро да дойде денят, в който съвместните инициативи с компании като ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще имат отново обичайния си фокус – шарен и с оптимистичен поглед към растежа и развитието на региона.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.