За приноса на президента Желев и новия площад на негово имеКогато преди време един от основателите на СДС Петко Симеонов предложи в петиция софийското летище да носи името на д-р Желю Желев, един началник на висока канцелария буквално се изгаври с приноса на първия демократично избран президент на България.

Днес обаче е факт – площад до новата сграда на парламента ще носи името на д-р Желев. Защо е важно младите поколения на България да знаят повече за Желев и неговия принос за страната ни? Самият Желев едва ли е преследвал точно такава цел – да е патрон на площад или улица. Другаде бяха неговите задачи: “Той искаше и работеше да рухне тоталитарната система в България”, по думите на неговия приятел и съмишленик Петко Симеонов. Философът Желев трябваше да изведе държавата ни на европейската магистрала, на цивилизованите ценности и затова особено много държеше да я извади от орбитата на постсъветското влияние.Тъкмо заради последното мнозина и до днес не искат да се говори за заслугите на Желев и за историческия му принос към демократичното развитие на България.

Добре е, че площадът до парламента ще носи неговото име – да напомня на българските депутати, че демокрацията не се гради за един ден. Но лесно и бързо може да се компрометира в очите на гражданите, когато не се защитават националните интереси на България. Действия, каквито Желев не си позволи като президент.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.