Доставят 237 млн. ваксини в 142 страни по програмата КОВАКС до края на майСАЩ ще разполагат с достатъчно

ваксини до края на май, двамесеца по-рано от предвиденото

Двеста трийсет и седем милиона дози ваксини срещу КОВИД-19 ще бъдат доставени на 142 страни до края на май, съобщиха от международната програма за споделяне на ваксини КОВАКС. Това ще стане като част от ускоряване на процеса на разпределяне по света на наличните количества дози по програмата, предаде Ройтерс.

В сроковете за доставката на ваксините, които са съвместно производство на „Астра Зенека“ и Индийския серумен институт, е предвидено тя да се извърши на два етапа: първият започна миналия месец и ще продължи и през настоящия, а вторият ще обхване месеците април и май.

„Сроковете зависят от най-различни фактори, включително национални регулаторни изисквания, налични количества и изпълнението на други критерии“, съобщиха вчера от програмата.

КОВАКС е механизъм за разпределение на ваксини под егидата на Световната здравна организация и глобалната ваксинационна коалиция ГАВИ. Целта е чрез него да бъдат осигурени ваксини за бедните страни и страните със средновисоки доходи на населението. Същинското разпределение на ваксините по програмата започна миналата седмица, а първите страни, които получиха препарати по нея бяха Гана и Кот д’Ивоар.

„Няма да бъде преувеличено, ако кажем, че предприемаме най-голямото и най-сложно разпределение на ваксини в историята“, каза на пресконференция ръководителят на ГАВИ Сет Бъркли. „Едва започваме, но в следващите седмици и месеци би трябвало и още страни да бъдат обслужени, включително такива с всякакви равнища на доходи на населението и по целия свят“, заяви той.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства инициативата като „безпрецедентно партньорство“ и заяви на същата пресконференция, че Ангола, Камбоджа, Демократична република Конго и Нигерия могат да очакват днес доставки по механизма КОВАКС.

„Това е безпрецедентно партньорство, което не само ще промени хода на пандемията, но и начина, по който светът ще реагира на извънредни ситуации за в бъдеще“, каза Тедрос.

От своя страна на същия брифинг ганайският президент Нана Акуфо-Адо заяви, че неговата западноафриканска страна, която започна от тази седмица да имунизира с получените по КОВАКС дози, си поставя за задача до края на 2021 г. да ваксинира 20 милиона души.

От КОВАКС уточниха, че наред с първата партида от ваксините на „Астра Зенека“, през първото тримесечие на тази година се очаква да бъдат доставени и около 1,2 млн. дози от препарата на „Пфайзер“/“Бионтех“.

От програмата се надяват през следващите седмици КОВАКС да завършат сделка и с компанията „Новавакс“ за 1,1 милиарда дози, каза Бъркли.

Според седмичния бюлетин на СЗО, цитиран от ТАСС, за последната седмица броят на разболелите се от коронавирус по света е нараснало със 7 на сто, а броят на смъртните случаи е намалял с 6 на сто.

Новите по-заразни щамове на коронавируса се разпространяват по света. Британският вариант е достигнал опще 5 страни, като вече присъства в 106. Южноафриканският щам циркулира в 56 страни, а бразилският – в 29.

Междувременно стана ясно, че САЩ ще разполагат с достатъчни количества ваксини за всички пълнолетни американци до края на май тази година, заяви снощи президентът Джо Байдън, цитиран от световните агенции.

Той добави, че е помолил министерството на отбраната за логистична подкрепа на усилията на компанията „Джонсън и Джонсън“.

„Сега сме на път да разполагаме с достатъчно ваксини за всички пълнолетни в Америка до края на май“, подчерта президентът на САЩ. „Три седмици по-рано можехме да кажем, че ще получим достатъчни доставки до края на юли. Радвам се да съобщя за последствията от активизацията на процеса“, добави той.

„Прекрасна новина, но това не е приключило. Останете бдителни!“, призова Байдън сънародниците си.

Доставката на ваксини обаче е само едно от предизвикателствата пред постигането на групов имунитет, отбеляза президентът. Следващото предизвикателство е тези ваксини да бъдат поставени. „Връщаме излезли в пенсия лекари и медицински сестри. Създадохме 1500 работни места за медици“, съобщи Байдън.

В отговор на въпрос кога САЩ ще могат да се върнат към нормалното той заяви, че е бил предупреден да не отговаря на този въпрос, защото нищо не е сигурно, но добави, че се надява „по същото време следващата година да се върнем към нормалното“.

Щатските власти са получили от президента инструкции да ваксинират до края на март работещите в образователната система, поне с една доза от ваксина срещу коронавируса. Необходимо е децата да се върнат в учебните зали възможно най-бързо, подчерта Байдън, като отбеляза, че училищата могат да бъдат отворени дори преди ваксинирането на всички работещи в тях. Учители и родители обаче изпитват опасения, добави той. 

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.