85,6% срив на международния въздушен трафик през януариМеждународната асоциация за въздушен транспорт (IATA) обяви задълбочаване на кризата за авиокомпаниите през януари, тъй като международният въздушен трафик е намалял с цели 85,6% в сравнение с нивата отпреди коронавирусната криза, а вътрешният въздушен трафик се е свил с 47,4 на сто спрямо същия месец на 2020 г.

Новите варианти на коронавируса принудиха правителствата да затегнат ограниченията за пътуване по целия свят, влошавайки перспективите за авиокомпаниите, предупреди асоциацията.„Именно това движеше слабостта и ниските точки през януари“, посочи главният икономист на IATA Брайън Пиърс. „Авиокомпаниите са изправени пред наистина труден старт на годината“, допълни той, предаде NOVA.

Асоциацията отбеляза, че Китай е регистрирал голям спад на вътрешния въздушен трафик през януари, докато броят на хората, които са пътували в рамките на дадена държава, са се увеличили умерено в Съединените щати.

През февруари IATA предупреди за по-лоша от очакваното 2021 година за авиоиндустрията, тъй като данните за резервациите в авиационната индустрия показват слабо първо полугодие.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.