П ротестиращи нахлуха в правителствена сграда в Ереван, настоявайки за оставката на арменския министър-председател Никол Пашинян, съобщи Ройтерс.

В сградата, в която нахлуха антиправителствените демонстранти, се намират офисите на няколко министерства. Протестиращите скандираха лозунги, призоваваха служителите да не участват в планирания за днес митинг на привържениците на Пашинян и след няколко минути напуснаха сградата, съобщи Радио Спутник.

Миналата седмица арменската армия призова Пашинян да се оттегли. Премиерът обяви действията й за опит за военен преврат и издаде указ за уволнение на началника на Генералния щаб Оник Гаспарян, но президентът Армен Саркисян отказа да го подпише, определяйки го като противоконституционен. После Пашинян отново изпрати в президентството указа си с искане за уволнение на генерала.

Премиерът на Армения: Има „опит за военен преврат”

Агенция Интерфакс съобщи, че Съветът за сигурност на Армения е призовал днес Саркисян да одобри уволнението. Според РИА Новости Пашинян също така се е срещнал днес със Саркисян. Президентската пресслужба, цитирана от ТАСС, заяви, че Саркисян и Пашинян са обсъдили вътрешнополитическата ситуация.

Никол Пашинян заяви по-късно днес, че е готов за предсрочни парламентарни избори за прекратяване на политическата криза в страната, предаде Франс прес.

„Ако парламентарната опозиция е съгласна да се свикат предсрочни избори, ние също ще се съгласим“, каза пред хиляди свои привърженици в центъра на столицата Ереван Пашинян, чиято партия понастоящем разполага с мнозинство в парламента. „Ще дам втори шанс (на опозицията), да отидем на избори, за да видим чия оставка иска народът“, заяви той.

Вие ме направихте премиер и само вие можете да ме свалите от този пост, добави Пашинян, дошъл на власт през 2018 г., на вълната на народен протест срещу управлението на бившия президент Серж Саркисян.