„Нова демокрация“ запазва преднина пред СИРИЗА, но и двете партии губят подкрепа

Управляващата в Гърция „Нова демокрация“ продължава да поддържа двуцифрена преднина пред опозиционната СИРИЗА в последното национално проучване, проведено в периода 26-28 февруари от агенция Pulse по поръчка на телевизия Skai, съобщава електронното издание на Kathimerini.

Според прогнозите, базирани на очакваните валидни гласове, ако изборите бяха днес, 38% от анкетираните са заявили, че ще гласуват за партията, водена от премиера Кириакос Мицотакис. СИРИЗА получава подкрепата на 23% от анкетираните. „Движение за промяна“ е на трето място със 7,5%, Комунистическата партия събира 6%, националистите от „Гръцко решение“ – 4,5%, а MeRA25 на Янис Варуфакис – 3%.

Показателно е, че според проучването „Нова демокрация“ и СИРИЗА са загубили доверието на гражданите заради реакциите си на неотдавнашния скандал за сексуално насилие, засегнал видни фигури в страната.

По-специално, 51% казват, че правителството не се е справило добре със събитията, докато 59% са казали същото за СИРИЗА. Анкетата също така показва променящо се отношение към ваксинациите: 80% казват, че ще се ваксинират срещу коронавирус, в сравнение с 74% през периода 25-27 януари.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.