Какво прозира зад листите на ГЕРБ, БСП, ДПС – ето анализът на политолозитеМоже да намерим няколко послания в листите на партиите, каза политологът Димитър Ганев от „Тренд“ в „Референдум“ по БНТ.

За ДПС посланието е генерационна смяна. При БСП принципът на формиране на листите е до голяма степен свързан с лоялността към техния председател, вътрешнопартийната опозиция не е намерила сериозно представителство в листите. При ГЕРБ има някаква форма на отваряне – проф. Горчев, Любен Дилов син. Промяната в листите на ГЕРБ е частична, защото вероятно добре са си дали сметка, че ако се направи голяма промяна, това може да доведе до проблеми в местните организации, анализира Димитър Ганев.На всеки избори има проект „Срещу статуквото“. Въпросът е колко голям ще е този проект. През годините имахме две много големи вълни – Сакскобургготски и Борисов, и няколко по-малки избухвания тип Яне Янев, Бареков и Марешки. При „Има такъв народ“ ще видим нещо по средата, прогнозира Димитър Ганев.

По повод на листите и изграждането на политици политическият пиар Нидал Алгафари каза: Единствените, които залагат на младите и ги бутат по-напред, са ДПС. Всички други се надяват на някакви магии – като поканят Мис България, спортист някой, лекар… Това означава слабост на политическите формации, че нямат достатъчно добри политици и политики.

Най-важното, което влияе на всички, повече от телевизия, е мълвата, каза Нидал Алгафари по темата за инструментите за влияние в кампанията.

Кампанията ще бъде „за“ и „против“ Румен Радев и Бойко Борисов, защото тези избори са предварителен тур за президентските избори наесен, каза Първан Симеонов от „Галъп“. Въпросът е дали ГЕРБ ще бие с толкова много, че да не върви да има опит за общ фронт срещу него, или ГЕРБ няма да бие с много или въобще няма да бие, и ще има някакво сцепление между Анти-ГЕРБ силите под някаква форма на общ фронт, каза Първанов.

Всички с всички може да си партнират в следващия парламент, прогнозира Нидал Алгафари. Няма да е толкова лесно, прекрачиха се граници, казаха се тежки думи, смята Димитър Ганев.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.