Доналд и Мелания Тръмп са били ваксинирани срещу Covid-19 в Белия дом още през януари

Доналд Тръмп и Мелания са били ваксинирани срещу Covid-19 в Белия дом още през януари

Бившият президент Доналд Тръмп и бившата първа дама Мелания Тръмп още през януари получиха в Белия дом ваксинации срещу коронавирус, заяви в понеделник пред телевизия CNBC източник, който работи за Тръмп.

Тръмп, който напусна поста на 20-и януари, не съобщи по това време, че той и първата дама са били ваксинирани.

Не е ясно коя ваксина са получили президентът и първата дама. По това време две ваксини бяха разрешени за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата – тези на Pfizer и на Moderna.

„Президентът Тръмп и първата дама бяха ваксинирани в Белия дом през януари“, каза източникът на CNBC, но отказа да сподели каквито и да било допълнителни подробности.

„Ню Йорк Таймс“ съобщи пръв, че бившият президент и първата дама са били ваксинирани, докато все още са били домакини на Белия дом.

В реч в неделя на годишния консервативен форум Conservative Political Action Conference (CPAC) във Флорида, Доналд Тръмп насърчи „всички“ да се ваксинират.

„Погрижихме се за много хора“, каза Тръмп в една от редките си появи след края на президентския мандат. „Погрижихме се за президента Джо Байдън, защото той получи своя ваксина … Така че всички, отидете да се ваксинирате“.

Белите републиканци са по-склонни от всяка друга група в САЩ да бъдат несигурни или да се съпротивляват на имунизацията срещу Covid-19, според неотдавнашно проучване на Civiqs, съобщи агенция Axios.

Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис получиха двете си дози Covid ваксини публично, за да насърчат американците да се ваксинират и да убедят скептично настроените към инжекциите.

През декември Белият дом заяви, че тогавашният президент Тръмп няма да получи ваксина срещу коронавирус, докато медицинският му екип не я препоръча.

Тръмп беше заразен с коронавируса миналия октомври. Той бе приет в медицинския център „Уолтър Рийд“, където получи коктейл от антитела от Regeneron. Тръмп похвали това лекарство, посочвайки че това е помогнало за бързо възстановяване на здравето му, което му позволи да напусне болницата три дни по-късно.

Повече от 76 милиона дози от ваксините срещу Covid-19 вече са приложени в САЩ от средата на декември насам, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.