Андрюс Кубилюс: Трилион руски долара се перат по целия свят

„От Русия са изтекли 1 трилион долара, които се перат по целия свят“ – това казва в интервю за „Хоризонт“ евродепутатът от Европейската народна партия Андрюс Кубилюс. По повод официално приетите санкции срещу 4 официални лица във връзка с ареста на опозиционера Алексей Навални и задържаните по време на протестите 12 хиляди души, Кубилюс смята, че ограничителните мерки трябва да бъдат по-централизирани и да се приемат на ниво ЕС, а не страни-членки. 

„Политиката на санкции не е ефективна отвъд онова ниво, над което искаме да я видим. Европейският закон „Магнитски“ е важен, но той залага на определен регламент, по който могат да се налагат санкциите. А решенията и това колко лица могат да бъдат санкционирани, не зависи от този закон, а от целия инструментариум на политиката за санкции – кой е техният инициатор, кой събира цялата информация. В това отношение аз започнах свое собствено проучване и установих, че на цялата европейска политика липсва централизация. Тя зависи от всички страни-членки и затова понякога решенията се постигат много трудно, оттук идват и компромисите“.

Припомням имената, които вчера бяха добавени в санкционния списък по новия европейски глобален механизъм за човешките права – това са ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, генералният прокурор Игор Краснов, директорът на Националната гвардия ген. Виктор Золотов и директорът на Федералната служба за изтърпяване на наказанията Александър Калашников.

Интервюто с евродепутата Кубилюс очаквайте в предаването „Преди всички“ в сряда.