Г оденицата на убития в Турция саудитски журналист Джамал Хашоги заяви, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман трябва да бъде наказан незабавно, след като доклад на американското разузнаване установи, че той е одобрил убийството, предаде Ройтерс.

В петък директорът на Националното разузнаване на САЩ публикува доклад, според който саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил операцията по отвличането или убийството на журналиста в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Саудитското правителство, което отрича всякаква връзка на престолонаследника със случая, отхвърли доклада.

„Съществено важно е престолонаследникът да бъде наказан без отлагане,“ написа Хатидже Дженгиз в Туитър. „Ако престолонаследникът не бъде наказан, това ще е знак, че на главния виновник може да му се размине за убийство, което ще застраши всички нас и ще бъде петно върху човечеството ни“, написа още туркинята. 

„Изключително важно е световните лидери, като се започне от администрацията на Байдън, да се запитат дали са готови да си стиснат ръцете с един човек, чиято виновност като убиец е доказана“, заяви още Дженгиз.

Администрацията на американския президент Джо Байдън наложи в петък забрана за издаване на визи на някои саудитци, замесени в убийството на Хашоги и наложи санкции на други, с които авоарите им в САЩ ще бъдат замразени и американци няма да могат да търгуват с тях. По повод критиките, че САЩ не са наложили директни санкции на принца, Байдън каза, че на 1 март ще бъде направено съобщение, но не даде подробности. Представител на Белия дом обаче загатна, че не се очакват нови стъпки.

Байдън заяви, че е казал на саудитския крал Салман, че ще държи саудитците отговорни за нарушения на човешките права и САЩ скоро ще оповестят значителни промени в двустранните отношения. „Разговарях с краля. Пред него дадох ясно да се разбере, че правилата се променят и сме на път да обявим значителни промени днес и понеделник. Ще им търсим отговорност за нарушения на човешките права“, каза Байдън в интервю за испаноезичния телевизионен канал Юнивижън. Готвим се да направим така, че ако те искат да си сътрудничат с нас, трябва да вървят по такъв път, че нарушенията на човешките права да спрат. Стараем се да водим такава политика в целия свят, каза президентът.

Хашоги /59/, сътрудник на вестник „Вашингтон пост“, някога приближен до саудитските власти, стана дисидент и бе обвинен за връзки с Мюсюлмански братя. Той изчезна след посещение в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не са намерени. Убийството му през 2018 г. доведе Рияд до една от най-тежките дипломатически кризи и навреди на авторитета на престолонаследника Мохамед бин Салман. Рияд твърди, че журналистът е убит в неразрешена операция, но турски и американски представители отбелязват, че това не е могло да стане без одобрението на принц Салман.

В Саудитска Арабия арестуваха брата на краля

Арести на принцове и министри в Саудитска Арабия