Още 1,65 млрд. паунда за масовото ваксиниране на Острова

Масовото ваксиниране във Великобритания ще получи допълнително 1,65 милиарда паунда от бюджета, за да бъде постигната целта всички пълнолетни да бъдат ваксинирани до 31 юли. 22 милиона по програмата ще бъдат използвани да се установи дали смесването на ваксините е функционално.

Над 20 милиона души в страната получиха първа доза ваксина срещу Covid-19, близо 800 000 вече имат инжектирана втора доза. 9 на всеки 10 британци на възраст над 65 години са ваксинирани с първа доза.

Националното здравеопазване започна да приканва хората от следващата възрастова група по програмата, тези от 60 до 63 години, да си резервират часове за ваксиниране.

Министърът на финансите Риши Сунак заяви, че е много важно да се следва установеното темпо на масовото ваксиниране, защото защитавайки себе си срещу вируса означава вдигане на ограниченията, отваряне на икономиката и фокусиране върху разкриване на работни места и стимулиране на икономическия растеж.

Особено внимание ще бъде обърнато на това дали смесването на ваксините може да работи успешно и дали поставяне на трета доза ще бъде ефективно. С отварянето на училищата от следващия понеделник ще започне постепенното облекчаване на строгите мерки.

Очаква се най-рано на 21 юни локдауна да бъде вдигнат напълно.