Китайската народна банка подкрепи проекта за азиатска дигитална валутаКитай се присъедини към многостранен проект за дигитална валута в Азия за целите на трансгранични транзакции в реално време като трансфер на средства, международен търговски сетълмент и транзакции на капиталовия пазар. Това представлява силен знак от страна на Пекин за бъдещата му политика в сферата, особено на фона на подновените глобални усилия за насърчаване използването на дигитални валути, коментира Радио Китай.

В изявление, публикувано на сайта на Китайската народна банка (КНБ) миналата седмица, се казва, че нейният Институт за дигитална валута е един от съоснователите на проекта, наречен „Multiple Central Band Digital Currency Bridge“ (m-CBDC Bridge). Останалите трима основатели са Хонконгската парична администрация, Банката на Тайланд и Централната банка на Обединените арабски емирства.Проектът има за цел да изследва използването на дигитални валути на централните банки в няколко трансгранични сценария, се посочва още изявлението.

Проектът m-CBDC Bridge ще създаде също благоприятна среда за централните банки в Азия и други региони да провеждат съвместни изследвания и улесняват финансовата инфраструктура за трансгранични разплащания, в опит да разрешат проблеми като ниска ефективност, високи разходи и ниска прозрачност.

Участващите централни банки ще вземат предвид резултатите от проекта, за да оценят осъществимостта на m-CBDC Bridge за трансгранични трансфери на средства, международен търговски сетълмънти и транзакции на капиталовия пазар, според Института за дигитална валута на КНБ.

Проектът ще проучи възможностите, свързани с технологията на разпределена счетоводна книга, която е фундаментална за криптовалутите, като биткойн, чрез разработване на прототип, който да улесни трансграничните транзакции в чужбина в реално време в множество юрисдикции, 24 часа 7 дни в седмицата. Той също така ще проучи случаите в трансграничната търговия с използване както на местна, така и на чуждестранна валута, се казва в изявлението.

Ян Дун, ръководител на Института за блокчейн в Китайския народен университет посочва в интервю за англоезичното издание China Daily, че проектът m-CBDC Bridge има за цел проучи многостранното сътрудничество в областта на дигиталните валути, разработвани в различни страни, и ходът на Китайската народна банка ще има значителен ефект.

Това, по думите му, ще спомогне за подобряване на дигиталния юан (e-CNY), който в момента бива тестван на някои места в Китай, а също така ще популяризира по-широкото му използване.

Този многостранен проект ще укрепи и регионалното икономическо сътрудничество, тъй като някои от насоките му са свързани с инициативата „Един пояс, един път“, която включва икономики в Югоизточна Азия, които имат силни търговски връзки с Китай. Така че проектът ще спомогне за постигането на обмен на дигитални валути и ще даде възможност за по-свободни трансгранични потоци в региона. Въз основа на това централните банки могат да изследват модела на публично-частно партньорство за дигитална валута, обяснява Ян Дун, добавяйки, че проектът ще насърчи също интернационализацията на дигиталния юана, тъй като ще осигури „прозорци“ за въвеждането му като законно платежно средство в Китай и в чужбина.

Преди проекта Хонконгската парична администрация и Банката на Тайланд проведоха съвместен изследователски проект, наречен Inthanon-LionRock, през четвъртото тримесечие на 2019 г., за да проучат приложението на дигитална валута на централните банка за трансгранични разплащания. На базата на тези усилия, настоящият проект m-CBDC Bridge ще види по-нататъшно развитие.

Хонконгската парична администрация разкри планове за включване на банки и големи корпорации, включително Хонконгската борса, в проекта m-CBDC Bridge и разширяване на архитектурата до мултиплатформа.

Експерти очакват проектът да се фокусира върху „болезнените точки“ в трансграничното финансиране и как може да бъде прилаган за бизнеса. Тези проблеми включват неефективност на разходите и сложни правила, свързани с прехвърлянето на пари от една държава в друга.

Матхе Супапонгсе, подуправител на Банката на Тайланд, каза по-рано, че дизайнът и някои ключови открития „са добавили нови измерения към проучванията на централните банки в областта на трансграничния трансфер на средства“.

Джоу Сяочуан, бивш управител на Китайската народна банка, заяви по време на семинар неотдавна, че дигиталните валути трябва да се използват в трансграничната търговия въз основа на продажбите на дребно и трябва да се спазват различните политики и разпоредби в различните държави, включително парична и валутна, както и правилата за обмен и парични преводи.

Икономиките в Източна Азия и региона на АСЕАН са относително активни в разработването на дигитални валути, като регулаторната среда и нивото на развитие във всяка страна са доста различни, посочи Джоу. „Предвид тази ситуация Китай може постепенно и бавно да прокарва напред развитието на дигиталната си валута“, подчерта той.

Джоу предложи също създаването на платежна система за продажби на дребно с помощта на дигиталния юан и каза, че тя първоначално ще поддържа трансгранични туристически плащания. Възможно е това да засили интернационализацията на юана, но централната банка трябва да се съсредоточи върху подкрепа за трансграничния сетълмънт, каза още Джоу.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.