За 15-годишен програмист, фотограф и музикант от „Jeremy?“ са първите истории в „Есториум“

Историята на Радослав Чолаков е една от виртуалните истории, разказани в дигиталния архив Есториум. Радо е на 15 години от село Барутин. От 9-годишен започва да се занимава с програмиране, в момента разработва изкуствен интелект в собствената си платформа:
АзБуки-ML.com, който да разбира кирилица.
Когато е бил на 12 години е разработил две приложения на Гугъл и е спечелил специално признание.
Пред Радио София той разказа:
Аз се занимавам с програмиране още от малък, винаги съм бил любопитен, повечето деца, когато получат лаптоп започват да играят на него, на мен ми беше интересно да разбера какво полезно мога да направя с него и какво мога да науча. Бях малък, видях леля ми и чичо ми, които програмираха и ми стана интересно и ги попитах: Можете ли да ме научите да правя това, защото ми стана интересно как от един код се създава сайт. Така започнах. Те ми показаха основата, после сам започнах да се уча, да създавам проекти. )
Създадох „АзБуки.ML“ – платформа за обработка на български език, която може да прави морфологичен анализ, анализ на чувствата в текста, мислите и действията. Идеята беше да направя нещо, което съществува за другите езици, да подобря вече съществуващи инструменти, за да може това да е полезно на нашия език.
Всеки, който иска да използва платформата, може да я посети, ако някой иска да я имплементира в своя компания, може да се свърже с мен. Надявам се да успеем да извлечем полезното от изкуствен интелект, ако автоматизираме някои професии, то хората от тези сфери да се насочват към нещо по-интелектуално, за да бъде изкуственият интелект максимално от полза. Бих казал на всички „Дерзайте и не се отказвайте“, ако използвате интернет и неговите полезни функции, а не просто да си скролвате във фейсбук, можете да научите страшно много и да напреднете много. Мечтая да създам софтуерна компания, чрез която да помагам и да развивам сферата, да е нещо различно от това, което вече го има.

Есториум има за цел да разкаже истории на интересни хора чрез различни изразни средства – чрез виртуална реалност, фотографии, текст, видеа, аудио.

Идеята на платформата е да бъде от всеки за всеки, и всеки да има възможност да се превърне в разказвач на истории, като качи историята на платформата, която ще трябва да отговаря на определени критерии.

Велианна Кашева от платформата обясни:

„Есториум“ е свързан с миналото, настоящето и бъдещето. Целта е всячески, чрез всеки до всеки да стигнем до хората. Искаме по някакъв начин да вникнем в душите на хората, чиито истории разказваме, не целим просто да разкажем историите, а нещо отвъд това, духът на хората и на времето и ще разкажем това чрез всички съвременни комуникационни канали. Първите три истории, които ще разкажем са изцяло финансирани от подкрепата на хората, които подкрепят нашия проект. Първите три филма, които ще създадем, в тях ще вкараме пълната гама от изразни средства. Първите три истории са на Радо, на фотографа Ивайло Петров и на Ерсин, от група „Jeremy?“. Нашият дигитален архив вярва, че всеки човек има важна история, която си струва да бъде разказана. Тоест „Есториум“ не намира, а се оглежда около себе си.“

Платформата ще стартира през месец май. Март и април ще работим по проектите. Екипът включва Атанас Христосков, режисьор и инициатор на цялото съдържание, Велианна Кашева и операторите Мартин Балкански и Драгомир Димчев.

Повече за историята на Радостин Чолаков, който е от село Барутин и учи в Пловдивска Математическа гимназия „Акад. К. Попов“, както и за „Есториум“ чуйте в разговорите на Ангелина Грозева.