Взривоопасната водородна една крачка на Доган пред останалите

Програмата на ДПС може да му даде не само властта, но и монопол в новата икономика. А това ще превърне движението във враг на всички

Активистката Грета Тунберг сигурно би аплодирала идеята на ДПС за водородна икономика, цифровизация, чисти води и храни. На фона на ГЕРБ и БСП, които от месеци си късат месата в доста дребни спорове, предложението определено звучи визионерски.

В движението обичат да казват за почетния си председател, който все още държи здраво юздите: “Доктор Доган винги е прав. Той е визионер”. Именно това му иновативно за нашите ширини предложение може да се окаже подводният камък за ДПС и да го превърне във враг на всички, както Ахмед Доган предупреди съпартийците си през декември.

Зелената икономика стана тема на движението преди три години. Още тогава ДПС обяви, че има план как да я направи. Трябвал им само инструмент, тоест властта. Както обаче водородът не може да съществува сам в природата, така и ДПС не може само̀ да вземе властта. Останалите партии пък официално отказват съюз. Затова и партията на Доган оферира – експертно правителство на всички формации, влезли в парламента, което да работи под обща програма. Мъдро. Така ДПС хем е във властта, хем не е в коалиция.

Движението неведнъж е показва, че мисли своите ходове за години напред.

“Не забравяйте: за да бъдете равнопоставени с другите политически сили, трябва да сте поне една крачка (но не и повече) пред тях в сканирането, визирането и реформирането на света, в който живеем. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, тогава ще се превърнем в събирателен образ на врага за всички”, предупреди почетният председател Ахмед Доган на конгреса през декември. И може би има защо.

Интересите към зелената енергия на Доган датират отдавна. Още откакто са и тези в хидроинженерството. А покрай дебаркирането на лидера на “Да, България” Христо Иванов пред т.нар. летни сараи в Росенец се разбра, че Доган е свързан с фирма за фотоволтаични централи, вятърни паркове, производство и продажба на зелена енергия и т.н. Става дума за фирмата “Хелиос Солар”. През нея е закупен и теренът в парк Росенец според лидера на НФСБ Валери Симеоно.

От десетина години философът Доган е член на научното дружество “Българско водородно общество”, което се занимава с внедряването на водородните технологии в България. Това също излезе след историята за хонорара, който той получи като консултант по хидроенергийни проекти. Сега от движението активно лобират за това, че бъдещето е във водородната икономика. Било хем евтино, хем чисто. А ДПС може да помогне.

От две години почетният председател на движението е собственик и на втората по големина ТЕЦ в България – “Варна”. Разположена е на Варненското езеро, има свое пристанище, свързано с Черно море. И именно удълбаването на кейовите стоянки на този ТЕЦ стана причина за удълбаването на цялото пристанище, което пък доведе до скъсването на фекалната тръба на Варна. Но е факт, че пристанището на теца на Доган вече може да приема доста големи кораби, включително танкери и газовози.

Визиите на Доган никога обаче не са били революции, които да зададат теза за промяна на света. Напротив, почетният председател много чете, много се интересува и успява просто да се закачи първи от българските политици към задаващото се така или иначе бъдеще.

Логично и зелените, и водородни програми на ДПС се препокриват с тези на Европейската комисия – до 2050 г. Старият континент да се превърне в климатично неутрален. Това е т.нар. Зелена сделка. По всички нейни стълбове и механизми България трябва да получи близо 12 млрд. евро. Те пък са предназначени за нови ВЕИ мощности. Водородът е именно такава. Той може да се използва както за зареждането на коли, така и за отопление, и в промишлеността. Крачка напред е този, който успее да си измисли стратегия за действие преди другите. ДПС вече е показвало как се прави. И нищо чудно заедно с водородната програма за управление вече да има и конкретен бизнес план.

По същия начин както Доган доста преди България да влезе в ЕС вече готвеше кадри, които да печелят пари по европроекти. Ефектът е, че до днес общините на ДПС са първенци в печеленето им.

Думите на Доган от конгреса, че ДПС може да стане събирателният образ на врага за всички може и да се превърнат в пророчество, ако исканията им се случат. С плановете си за новата икономика ДПС вече е крачка пред останалите. И не само защото другите партии не мислят в тази посока. А защото прилагането на програмата на движението ще разшири политико-икономическата му империя. И съществува съвсем реалната опасност водородът и зелената икономика да станат новият монопол на ДПС. И тогава светлото бъдеще за завръщане във властта, което чертае движението, да се превърне във водородна бомба, която да изпелели всичко околовръст.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.