Частични избори се проведоха за 10 кметства и 2 общини

Кметове на 10 кметства и на 2 общини се избират днес на частични избори. Разкритите секции са общо 57 , като броят на избирателите по списък е 17 538.

В Баните и в Мъглиж се избират кметове на общини. Вотът за кметове на кметства е в Слънчево, община Аксаково; Боян, община Венец; Пудрия в община Криводол; Славовица в община Долна Митрополия; Поточарка в община Крумовград; Трояново, община Камено; Калейца в община Троян, кметство Мъглен, община Айтос; Николаево, община Плевен и Стежерово в община Левски.

Балотаж ще има и в село Славовица, община долна Митрополия, заяви председателят на ОИК Йорданка Илиева. Той ще е между Галя Игнатова, издигната от Движение България на гражданите, която спечели 121 гласа или 31.4%  и Георги Георгиев от ГЕРБ с 92 гласа – 27.7%.

В Плевен все още се чакат резултатите от гласуването в село Николаев

След проверка на прокуратурата по-рано днес стана ясно, че няма достатъчно данни за образуване на досъдебно производство за купуване на гласове, каза окръжният прокурор на Смолян Недко Симов:

„Във връзка с по-засиленото внимание от страна на гражданите, са подавани сигнали, които касаят, да кажем огнестрелно оръжие, единият сигнал. Проверен е сигналът, налице е разрешително за това или присъствие на определено лице, за което се знае, че е представител на някои от политическите от района на Баните, което си е напълно в реда на Изборния кодекс, така че такива сигнали, но те не касаят деяние, което представлява престъпление по раздела правата на гражданите“.

Председателят на Общинската избирателна комисия Митко Огнянов разказа:

„Секциите са 16, плюс една подвижна. Предвидени са в секционните комисии достатъчен брой ръкавици, достатъчен брой маски, химикалки за всеки гласуващ ще има. Ползваме, разбира се, методическото ръководство на Министерството здравеопазването и спазваме всички мерки, всичко е направено. От предварително заявените членове на комисии седем човека бяха променени, направихме промените…Лично аз се ваксинирах. Общо от комисиите са 12 души – толкова изявиха желание, с първа доза, на 12 всички сме с втора доза“, каза председателят на Общинската избирателна комисия в община Баните.

И тези избори се провеждат по здравен протокол, предоставен от Министерството на здравеопазването. Таня Цанева, говорител на ЦИК, обясни:

„С използване на лични предпазни средства. На входа постелки с дезинфектант, физическа дистанция. Дори в една от общините изискват и да се попълни декларация от членовете на секционната комисия, че нямат симптоми на Covid-19.Организиран е ред да не се допуска струпване, поставени са табели с инструкции за правилна хигиена на ръцете, правилно носене на лицеви маски“.

Заради многото заявки към подвижната избирателна кутия за хора с увреждания в община Баните тя е започнала работа от 6:00 сутринта.  

В област Варна изборът е за кмет на село Слънчево, община Аксаково. 

765 жители с право на глас, избираха между трима кандидати:

Георги Михалев от ГЕРБ, Мария Данкова от БСП и Добринка Йорданова  от „Републиканци за България“.

Има две секционни избирателни комисии : една стационарна и една мобилна за хора с увреждания.

Кандидатът на Коалиция „БСП за България“ Татяна Стойкова спечели изборите в троянското село Калейца, предаде кореспондентът на БНР в ЛовечЗа нея гласуваха почти 63 на сто от упражнилите своя вот 259 местни жители, при избирателна активност близо 56 на сто . Другият кандидат за кметското място беше Изолда Терзиева от ВМРО.

Зорница Светославова – председател на Общинската избирателна комисия, за противоепидемичните мерки:

„Ще бъде спазена дистанцията, също така ще се осъществява дезинфекция, на всеки от членовете на избирателните комисии са предоставени по няколко броя маски и ръкавици. За всеки гласоподавател има осигурен химикал, дезинфекциран и подготвен от общинска администрация. Ако гласоподавателят си е забравил маската, ще му бъде осигурена“

15 са СИК, като при здравословни проблеми в началото на изборния ден също може да бъдат подменяни членове, обясни Светославова.

Няма да има подвижни секции за карантинирани лица, тъй като не са постъпили достатъчен брой заявления, за да бъдат сформирани. За частичните избори в Мъглиж не е предвидено и машинно гласуване.