“Човекът е напълно човек, само когато играе”. Тази сентенция на Фридрих Шилер, която е изписана на националния стадион „Васил Левски“, е показателна за отношението на повечето хора към игрите. Истината е, че те заемат важно място в човешката история. Още от дълбока древност хората са обичали да играят на различни игри – особено настолни. Колко стари всъщност са тези забавления? И кои игри са най-древни? Ето и отговорите на тези въпроси:

Шах

Повечето от вас вероятно смятат, че шахът е изключително древен, но в сравнение с останалите игри, споменати в тази статия, той може дори да бъде определен като модерен. Мнозинството историци са на мнение, че шахът е измислен в Индия през 6 век, но има и такива, които смятат, че родината на популярната игра всъщност е Китай. Нейните правила са претърпели известни промени през вековете, като съвременната версия е придобила окончателния си вид през 15 век в Европа. За предшественик на шаха се смята т. нар. чатуранга. В тази древна игра са били използвани четири вида фигури – пехота, кавалерия, слонове и колесници. По-късно те са се превърнали в познатите ни днес пешки, коне, топове и офицери.   

Дама

Дамата е толкова стара игра, че никой няма представа къде точно е създадена тя. Една от най-старите дъски за игра е открита в древен храм в Египет и се предполага, че е създадена през 1400 г. пр. н. е. Това, което се знае със сигурност, е, че дамата се радвала на сериозна популярност в Древен Рим, а оттам била разпространена из цяла Европа. Играта била любима на свещениците и монасите. Особено впечатляващ е фактът, че нейните правила не са се променили значително през вековете, което означава, че днес имаме възможността да се забавляваме с игра, измислена преди около 3400 години!

Го

Според една легенда, играта го е създадена от китайския император Яо (2356 – 2255 г. пр. н. е.), който искал да покаже на своя син колко важни са дисциплината, балансът и концентрацията. В продължение на векове тя била разпространена единствено в Източна Азия. Особено популярна била в Япония, където и получила своето име. Днес, тя се играе по цял свят. Характеризира се с прости правила, но много дълбока стратегия. Смята се, че възможните ходове са около два пъти повече от предполагаемия брой атоми във Вселената. Това прави създаването на компютърна програма, която да е добър играч, много сложна задача (през 2016 г. изкуствен интелект за пръв път побеждава професионален играч на го).

Мехен

Създадена в Древен Египет, мехен е хазартна игра, използвана в различни ритуали и церемонии, която не спира да разпалва въображението на археолозите. Причината е, че не е ясно какви точно са били правилата й. Дъската за игра е с формата на змия, навита на спирала. Предполага се, че играчите трябвало да преместят шест стъклени топчета до нейната глава и после да ги върнат обратно до опашката й. Те разполагали и с фигури на лъвове и лъвици, които можели да „изяждат“ топчетата. Дъска за мехен е открита в гробница, датираща от 2770 – 2650 г. пр. н. е. Самата игра е кръстена на божеството Мехен, изобразявано като змия, увиваща се около бога на слънцето Ра.

Кралската игра на Ур

Измислена в Месопотамия преди близо 4600 г., Кралската игра на Ур (древен град на територията на съвременен Ирак) напомня в някои отношения на таблата. Две дъски за игра били открити от британския археолог сър Чарлз Леонард Уоли през 1920 г. по време на разкопки в Ур. Подобни дъски са открити и в Египет (в гробницата на Тутанкамон) и Индия. Историците са успели да разберат правилата на играта благодарение на открита плочка с клинописни надписи от Вавилон, датираща от 177 – 176 г. пр. н. е. Благодарение на тази находка, днес съществува модерна версия на Кралската игра на Ур.  

Табла

Таблата е една от най-популярните и обичани игри по цял свят. Освен това, тя е и една от най-древните. През 2004 г. при разкопки в Иран беше открита дъска за игра на възраст около 5000 г. Изработката й е впечатляваща – тя е направена от абанос и украсена с тюркоази и ахати. Едни от най-старите правила на таблата, за които има запазени свидетелства, пък са създадени през 480 г. във Византийската империя. Любопитна подробност е, че въпросните правила са почти идентични с днешните.

Сенет

Според повечето историци, най-старата настолна игра в света е сенет. Тя е създадена в Древен Египет, а дъски за игра са открити в археологически обекти, датиращи от 3500 г. пр. н. е. Какви са били правилата на тази древна игра е въпрос, на който няма категоричен отговор. Тимъти Кендал и Робърт Чарлс Бел са авторите на съвременна версия на сенет, като правилата й са базирани на древни текстове, в които се споменава играта. Освен дъска и фигурки, направени от слонова кост, мрамор и дърво, в нея са включени и четири малки плоски клечки (всяка от тях е черна от едната страна и бяла от другата), изпълняващи ролята на зар.

Вижте персийски шах на 1000 години

От панкратион до средновековни рицарски боеве – как се развива ММА през годините