Великобритания с кризисен бюджет: 5 млрд. паунда на най-засегнатите от локдауна бизнеси

Британският министър на финансите Риши Сунак ще представи в сряда новия бюджет, но вече има информация, че в него е предвидена сума от 5 милиарда паунда за подпомагане на пъбовете, ресторантите и търговията на дребно, които бяха засегнати най-сериозно от локдауна, предаде кореспондентът на БНР на Острова.

Риши Сунак повтори тази сутрин в интервю за Скай нюз думите на премиера Борис Джонсън, че „пътната карта“ за излизане от локдауна на правителството е „внимателен, но необратим подход“.

„Моята цел е да защитя колкото се може повече работни места“, каза министърът на финансите.

Освен голямата сума за възстановяване на най-пострадалите сектори, Сунак планира също да окаже помощ на купуващите недвижимо имущество за първи път, като стимулира кредиторите да приемат депозити от само 5% за имоти до 60 000 паунда.

Той избегна отговор на въпроса дали смята да увеличи данъците с думите, че „като консерватор вярва в ниските данъци“. Това става след като се появиха съобщения, че депутати от управляващата Консервативна партия са готови да гласуват против бюджета, ако се посегне на данъците.

Сунак не отговори и на въпроса дали след края на април ще бъде продължена схемата за изплащане на част от заплатите на пуснатите в принудителен отпуск.

Междувременно броят на ваксинираните във Великобритания с първа доза Covid ваксина достигна 20 милиона. Стана известно също, че безплатни тестове ще бъдат предложени на семействата на всички ученици в Англия, съгласно плановете за отваряне на училищата на 8 март.

Комплекти за бързо тестване ще бъдат предоставяни два пъти седмично на учениците и на всеки в домакинството, независимо дали имат или нямат симптоми.