„Българска следа“ в доставките на руски ваксини за Италия

Живеещ в България посредник бил предложил преди няколко дни 50 млн. дози от руската антиковид-ваксина „Спутник V” на Извънредния комисар на Италия за прилагане и координация на мерките за борба срещу COVID-19 – Доменико Аркури.

Висшият държавен мениджър, който между другото е разследван за корупция, обаче веднага изпратил получения имейл с офертата на нашенеца на магистатите от римската прокуратура и по-специално на специалното звено за разследване на престъпления в здравеопазването. Първо защото според служебната характеристика на Аркури той има право да контактува само с фармацевтични фирми и второ – медикаментът на Москва не е одобрен от Европейската агенция за лекарствата – нещо, което не попречи на Унгария и Австрия да си го внесат.

Случаят бе раздухан вчера от излизащия във Венеция вестник “Ил Гадзетино“, който озаглави нарочната си дописка „Българска следа в оферираните на комисаря ампули със „Спутник“. От внимателния прочит на материала и от другите публикации във всекидневника за хода на коронавирусната зараза в областта Венето може да се направи извода, че предложението за сделка от България е било получено най-напред от нейния управител Лука Дзая.

На среща вчера с винари от района на Верона губернаторът обяви, че през изминалите дни с него били контактували поне двайсетима посредници, които са му предложили качествени ваксини срещу коронавируса на добри цени, но той препращал офертите към комисаря Аркури, тъй като нямал право да ги приема.

В същото време Лука Дзая подчерта пред производителите на прочутите вина „Амароне“ и „Валполичела“, че с отпусканите от здравното министерство ваксини имунизацията на населението на Венето щяла да завърши чак след две години. Докато ако централната власт в Рим била дала разрешение на областното ръководство да избере само подходящ препарат и той да бъдело платен със собствени средства, то ваксинирането на цялото население на района щяло да приключи за няма и сто дни.

След „Ил Гадзетино“ историята за „българска следа“ в доставката на руската ваксина „Спутник V“ в Италия и за замесването в нея на губернатора на Венето Лука Дзая бяха раздухани от „Ил Джорнале“, „Ил Месаджеро“ и от някои други национални всекидневници.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.