Експерти: Коронавирусът ще се върне на декемврийските си ниваЕксперти в Германия са на мнение, че коронавирусните инфекции в страната скоро ще достигнат същите високи нива като преди Коледа, тъй като по-заразните варианти на вируса продължават да се разпространяват, предаде ДПА.

Днес коефициентът на заболеваемост (на 100 000 души) за една седмица отчита скок с 1,2 пункта до 63,8. Преди това, в средата на февруари, беше паднал до 57,4 спрямо рекордните 197,6 два дни преди Коледа, предава БТА. Институтът за контрол и превенция на заболяванията „Роберт Кох“ съобщи днес за 9762 новозаразени и 369 починали.

Торстен Лер, експерт по прогнози за коронавируса, предупреди, че предстоящата трета вълна може да бъде също толкова лоша, колкото и втората.

„Мисля, че условията ще бъдат като преди Коледа,“ казва Лер от Саарския университет. Той допълва, че през април честотата на заболеваемост може отново да достигне около 200.

Лер уточнява, че това се дължи на засилените социални контакти, както и на разпространението на щама, засечен за първи път във Великобритания. По данни на лабораториите около една трета от положителните случаи вече са с този вариант.

Счита се, че този щам е с 35 процента по-заразен, а според неотдавнашно британско проучване може да бъде и с 40 до 60 процента по-смъртоносен.

Лер прогнозира, че над 90 процента от случаите ще бъдат с британския вариант в бъдеще, тъй като на 7 март се очаква допълнително смекчаване на ограниченията, след като този месец училищата постепенно отвориха врати.

Правителството планира да удължи ограниченията за пътуване за районите с вирусни варианти до 17 март, според информация на медийната група Функе.

Междувременно германците са готови да се върнат към нормалността, въпреки нарастващия брой заразени. Голямо мнозинство подкрепя ваксинационния паспорт, който ще позволи да се посещават театри, фитнес зали, спортни събития или дори да се пътува по-лесно.

Според проучване, проведено от ЮГав (YouGov) от името на ДПА, 16 на сто са за незабавното въвеждане на такъв „зелен паспорт“ по примера на Израел.

Други 44 процента смятат, че трябва да се изчака, докато на всички в Германия бъде предложена ваксинация, което според сегашните планове трябва да стане до 21 септември.

Само 35 процента решително се противопоставят на въвеждането на паспорт, който би дал на ваксинираните хора предимства пред неваксинираните.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.