Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линииЕдна добра новина за туристическия бранш у нас през лятото – вече има значително увеличение на чартърите. На летището в Бургас са обявени много повече полети в сравнение с миналото лято.17 на седмица от 7 нови дестинации в света ще изпълнява една от нискотарифните компании от началото на лятото, като местата вече са в продажба. С новите маршрути дестинациите на авиокомпанията за лято 2021 г. стават общо 14, а планираните полети от летище Бургас – 39 на седмица.

С директни полети за 30 евро ще привличаме румънски туристи след споразумение между община Бургас и румънска нискотарифна авиокопания. Тя ще поддържа линия Бургас – Клуж-Напока, Трансилвания.

Голям британски нискотарифен превозвач също обяви два нови маршрута до Бургас, а по този повод кметът Димитър Николов се пошегува, че самолетните разписания до Бургас са по-чести дори и от графика на общинския превозвач “Бургасбус”. Вече са обявени и чартъри на полска и още една британска авиокомпании.

Зле е обаче положението на руския пазар, където

се очаква

сериозен спад

на туристи,

които са се пренасочили към Турция, Гърция, Кипър, Малта и Испания.

Засега резервации за Южното Черноморие се правят само от Великобритания, повишен интерес има и от Полша, Чехия и Словакия, но записвания от традиционни пазари като Германия и Русия липсват или са много малко.

При всички случаи в Слънчев бряг се надяват на повече туристи. Миналата година отсъствието на чужденците в най-големия ни черноморски курорт бе компенсирано от българи, но това лято ще се разчита и на възобновените чартъри от традиционни дестинации, макар и не в обема от 2019 г.

“Гледаме с надежда към новия сезон. Ще бъде по-добър от миналата година, когато въпреки пандемията успяхме да поработим малко. Сега сме по-подготвени, а и тече масова ваксинация в цяла Европа”, каза Елена Иванова от Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг. Тя смята, че PCR тестовете трябва да отпаднат като вход за България на туристите.

“Видя се, че с въвеждането им през зимния сезон туристите в планинските курорти рязко намаляха, защото оскъпяват почивката”, коментира Иванова.

Тя обърна внимание, че ранни записвания е имало и за миналото лято, но заради пандемията туроператорите са се възползвали тогава от правото си да канселират без обезщетение почивките в рамките на 1 месец преди датата на почивката.

Заради усложнената ситуация сега повечето хотелиери са решени да удължат срока на отстъпките при ранните записвания, който обикновено приключва през март. Намаленията варират от 20 до 30% и най-вероятно ще са в сила до края на май.

На по-силен сезон се надяват и на юг от Бургас – в Созопол, Приморско и Царево, които се превърнаха в хита на летния сезон м.г. с уикендовия туризъм от българи. Тази година там ще чакат и чужденци, но още не смеят да правят прогнози за ръст.

“Очакваме суперсезон, и то не само от българи”, оптимист е кметът на Царево Георги Лапчев. За да се подготви, общината е обявила местна кампания “Чисто лято”, която агитира жителите да се ваксинират масово.

“Не сме си поставили точна бройка, но поне 50% от жителите ни да се имунизират преди сезона, ще е добре”, коментира Лапчев.

Хотелиерите обаче искат по-бързо да се обяви дата за старта на сезона, заяви председателят на регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов. Той ще предложи на Министерството на туризма в най-кратки срокове да каже на контрагентите ни каква е нашата готовност за предстоящия сезон.

Иванов е категоричен, че България трябва да побърза да обяви

каква готовност

имат курортите

ни като здравна

сигурност

да приемат туристи през лятото.

“В непрекъсната връзка съм с руски компании и всички искат да знаят кога България възнамерява да открие официално сезон 2021 и най-вече как ще се влиза в страната. Нека да се знае по-рано, а ако се наложи някакъв локдаун заради коронавируса, ще се действа според ситуацията”, коментира хотелиерът от Слънчев бряг Веселин Налбантов, който е и зам.-председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация. Според него имало леко раздвижване на записванията покрай започналото масово ваксиниране в Европа. Родните хотелиери обаче

са притеснени

от липсата на

достатъчно

ваксини

в България, а освен това умуват и какво ще правят с персонала си от Украйна и Молдова. Обединили са се около идеята да разговарят с министъра на туризма Марияна Николова те да бъдат третирани като български граждани и също да бъдат имунизирани безплатно.

Представители на туристическия бранш се опасяват, че PCR тестовете са доста скъпи и биха били спънка едно четиричленно семейство да дойде на нашето море, затова предлагат

да се ползват

и антигенни

тестове,

които стават бързо и са много по-евтини. И това лято по хотелите ще има засилени мерки за сигурност, като отново вместо на блок-маси храната в ресторантите ще се сервира персонално.

Марияна Николова:
Ще има обща
договореност за
пътуванията

Държим да се направят общи договорености на европейско ниво за пътуванията на имунизираните туристи, но това е все още въпрос на регламентация – дали ще се пътува с паспорти, или с отрицателни тестове, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след среща на бранша при здравния министър. Ваксинацията е доброволен акт, всеки гражданин има право на нея и приканваме хората да го сторят. Това дава сигурност не само за тях, а и за рестарт на сектора, подчерта Николова.
Същият въпрос се обсъжда на среща на върха на Европейския съвет, която се провежда онлайн в четвъртък вечерта и в петък. На нея се обсъждат мерките за пътувания в ЕС през лятото и евентуалното въвеждане на ваксинационни сертификати.

Идея за промяна на

пролетната ваканция

разбуни туроператорите

Идея на Отрасловия съвет в системата на средното образование за промяна на датите на пролетната ваканция на учениците разбуни туристическия сектор.

Съветът предлага не една, а две ваканции по една седмица за тази година. Първата да бъде между 18 и 21 март 2021 г., а втората – от 29 април до 9 май, което включва Великден, 1 май и Гергьовден. Според действащата в момента заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев пролетната ваканция е предвидена да бъде между 3 и 11 април, като за зрелостниците е с 5 дни по-кратка.

Исканата промяна в пролетната ваканция предизвика истинска буря сред туроператорите. Хотелиерите също са в готовност да излязат с остра позиция.

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Бъдеще за туризма” се кани да се възпротиви на идеяна на нарочна пресконференция, защото семействата вече са планирали пътувания и почивки. Има и програми, които частично са продадени, а по други резервациите продължават. Хотелиерите също са приели резервации и депозити.

Сдруженията на туроператорите и на хотелиерите възнамеряват да изпратят писма против идеята до министъра на образованието Красимир Вълчев и до родителските организации.

От МОН отговориха, че почивните дни не се губят, а и родителите имат право да освободят до 10 дни децата си от училище по семейни причини.

Гърция приема

британци на плаж

още през май

Почивките на гръцките острови може да станат реалност още през май, тъй като страната проучва възможностите за отварянето на границите си по-рано въпреки плановете на ЕС, съобщи в. “Дейли мейл”. Гърция обмисля дали може да се даде ранна зелена светлина на британските туристи, получили ваксина, които копнеят за слънчеви бани след месеци локдаун.

Целта е да се даде тласък на жизненоважната ваканционна индустрия, която бе ударена заради пандемията. Гръцките власти ще гарантират задължителна имунизация на служителите на летищата и в хотелите.

Повторното отваряне на страната би било в контраст с мнението на лидерите на ЕС, които се очаква да обявят, че е твърде рано да започне премахването на ограниченията за несъществени пътувания.

В понеделник британският премиер Борис Джонсън пък разкри, че пътуванията в чужбина за отдих и почивки ще бъдат забранени поне до 17 май.

Новината идва на фона на данни, че Гърция е регистрирала общо 182 783 случая на COVID-19 и 6343 смъртни случая. През последните 24 часа в страната има 2111 нови заразени и 22 нови смъртни случая.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.