Нюйоркският вариант на коронавируса засяга по-възрастни хораНов вариант на коронавируса се появи в Ню Йорк и експерти реагираха на новината със смес от предпазливост и тревога, съобщи Асошиейтед прес.

Разновидността на новия коронавирус за пръв път се появи в района на Ню Йорк в края на ноември и след това се разпространи в съседните щати, според изследователи от Калифорнийския технологичен институт, един от двата екипа, огласили резултати от изследванията си за нея тази седмица, предаде БТА.Все още не е известно колко проблемен може да се окаже този вариант на коронавируса. Вирусите постоянно мутират – правят грешки в генетичния си код, в процеса на разпространението и създаването на свои копия.

„Повечето от тях не будят тревога“, казва Франсоа Балу, директор на института по генетика в Юнивърсити Колидж Лондон. Но е полезно да ги откриваме, да ги маркираме и да насочваме вниманието към тях, допълва той.

Причината е, че някои генетични изменения могат да бъдат тревожни, особено ако помагат на вируса да се разпространява по-лесно, да става по-смъртоносен или да ограничава ефикасността на ваксините. Учените използват секвениране на генома на вируса и други научни изследвания, за да установят дали съществува потенциален проблем.

Здравните власти в Ню Йорк и кметът Бил де Блазио опитаха да успокоят тревогите за новия вариант, като подчертаха, че изследванията са в начален етап и все още се знае малко за тази разновидност на вируса.

„Някои варианти са само това – те са варианти“, каза д-р Джей Варма, старши здравен съветник на кмета.

Две изследователски групи – в калифорнийския институт и в Колумбийския университет в Ню Йорк, публикуваха доклади тази седмица, в които описват откритията си за новия вариант. И двете изследвания не са преминали независима оценка и не са публикувани.

Изследователите от Калифорнийския технологичен институт отбелязват, че новият вариант е бил открит в близо четвърт от 1200 генома, секвенирани този месец. Вариантът освен това се е появил в Ню Джърси и Кънектикът и е регистриран в изолирани случаи другаде в страната, каза съавторът на доклада на института Антъни Уест.

В четвъртък учени от Колумбийския университет огласиха своето изследване върху близо 1100 проби на вируса от пациенти, лекувани в медицинския център на университета през ноември. През втората седмица на февруари новият вариант е идентифициран в 12 на сто от пробите, съобщават те. Учените са установили също, че пациентите, инфектирани с мутиралия вирус, по-често са по-възрастни хора, които са били хоспитализирани.

И двата научни екипа отбелязват, че новият вариант има мутация, която потенциално би могла да отслаби ефективността на ваксините и която е налична и при други варианти на вируса, будещи тревога.

„Ясно е, че това е нещо, което трябва да следим“, казва Балу.

Вариант на вируса, който се разпространява в Калифорния, също привлича внимание. Той е открит в 40 до 50 на сто от пробите, изследвани в службата по обществено здраве в Лос Анджелис според директора й Барбара Ферер. Засега обаче няма сериозно научно изследване, което да определи какъв ефект биха имали мутациите на тази разновидност.

„Нови варианти ще се появяват. Важното е да предотвратяваме разпространението им, когато се появят“, каза в четвъртък пред тв Ен Би Си главният експерт по инфекциозни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.