Ново проучване: Ваксината на "Пфайзер" може да намали предаването на Covid-19 след първа доза

Еднократна доза от ваксината срещу Covid-19, произведена от фармацевтичната компания Pfizer и нейния партньор немската BioNTech BNTX, намалява инфекциите и намалява риска от предаване на коронавирусната зараза, показват резултати от ново проучване, съобщава агенция MarketWatch.

Изследване през януари на Кеймбриджките университетски болници на Националната фондация за здравни услуги и Университета в Кеймбридж обхвана здравни работници, сред които беше изследван еднакъв брой на ваксиниран и на неваксиниран персонал.

Беше установено, че 26 от 3252, или 0,8% тестове за Covid-19 сред неваксинирани здравни работници са били положителни. Това в сравнение с 13 от 3535, или 0,37% позитивни тестове сред здравни работници по-малко от 12 дни след ваксинация и едва 4 от 1 89, или 0,2% позитивни тестове сред здравни работници 12 или повече дни след първата доза на ваксината на Pfizer.

„Това е чудесна новина – ваксината na Pfizer не само осигурява защита срещу разболяване от SARS-CoV-2, но също така помага да се предотврати инфекция, намалявайки възможността вирусът да бъде предаден на други хора“, каза д-р Майк Уикс, специалисти инфекциозни болести, който е ръководил проучването.

Това предполага четирикратно намаляване на риска от асимптоматична инфекция с Covid-19 сред здравните работници, които са били ваксинирани преди повече от 12 дни, посочват изследователите, като нивото на инфекция е намаляло наполовина за ваксинираните преди по-малко от 12 дни. Самото изследване все още не е рецензирано.

Ваксината на Pfizer/BioNTech се прилага в две дози. В САЩ и ЕС интервалът между дозите е три седмици, докато в Обединеното кралство интервалът е до 12 седмици.