Над 300 души в САЩ са обвинени заради щурма на Капитолия

Министерството на правосъдието на САЩ обвини над 300 души от поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп, че са участвали в смъртоносния щурм на Капитолия, а най-малко 280 са арестувани, заяви в петък временно изпълняващият длъжността заместник главен прокурори Джон Карлин, съобщава Ройтерс.

„Разследването на отговорните за щурма се движи със скорост и мащаб, които са безпрецедентни“, каза той. „Обвинените трябва да бъдат държани отговорни и те ще бъдат обвинени“.

Неговите коментари дойдоха само ден след като изпълняващият длъжността шеф на полицията в Капитолия Йогананда Питман заяви пред американските депутати, че поддръжниците на Тръмп са посочили, че може да пожелаят да взривят сградата. Питман изрази загриженост, че екстремистите биха могли се насочат към Конгреса по време на обръщение на президента Джо Байдън.

Високопоставен служител на ФБР, отговарящ на въпроси относно подобна заплаха, каза, че бюрото „следи отблизо за всяка реакция от лица, които биха показали или намерение да извършат нападение, или някой, който вече е извършил такова“.