Мицотакис отхвърли обвиненията, че е прикривал сексскандала

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се защити пред парламента от обвинения, че е искал да „прикрие“ случай с изнасилване на непълнолетни, в който е замесен бившият директор на гръцкия национален театър Димитрис Лигнадис, назначен от неговото правителство, предаде АФП. Гръцкият премиер обвини опозицията и левите медии, че тласкат в „калта“ обществения дебат и че са разпространили „отровата на демагогията“, предаде БТА.

Парламентарният дебат се водеше в момент, когато бившият директор на Националния театър Димитрис Лигнадис трябваше да бъде изслушан от прокурор и да отговори на обвиненията в изнасилване на непълнолетни, сред които и бежанци. 56-годишният Лигнадис подаде оставка на 6 февурари от поста си, изтъквайки като причина „токсичен климат на слухове и инсинуации“.

Лигнадис, който е под арест от края на миналата седмица, категорично отрича действията, за които е обвинен. Опозиционните партии упрекват правителството, че се е забавило да започне разследване, което може да е довело до унищожаване на ценни доказателства.

Лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас заяви пред парламента, че става дума за „голям скандал с опит за прикриване“. Той обвини премиера в „лицемерие“, а други министри, че са „излъгали“ обществеността. От средата на януари в Гърция се увеличават свидетелствата за сексуални насилия в средите на спората и на културата в рамките на едно закъсняло движение #MeToo, подето от олимпийската шампионка по ветроходство София Бекатору.

Тя заяви, че е била изнасилена от ръководен представител на федерацията по ветроходство през 1998 г. В случая с бившия директор на театъра прокуратурата в Анкара разследва както подозренията за изнасилване на непълнолетни между 2010 и 2015 г., така и предполагаемо сексуално насилие над непълнолетни мигранти без придружители, които са посещавали театрални курсове с Лигнадис между 2017 и 2018 г. Правителството обеща приемането на нов „морален кодекс“ с цел борба срещу проявите на сексуално насилие.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.