С тотици момичета се предполага, че са били отвлечени от училище в северозападния нигерийски щат Замфара. Учител е казал пред Би Би Си (BBC), че поне 300 ученички са в неизвестност след нападение от въоръжени мъже рано тази сутрин.

Местните власти потвърждават за нападението, но не предоставят повече информация по случая.

Това е поредното масово отвличане от училище в страната

за последните няколко седмици. Въоръжени групи често отвличат ученици с цел откуп. Все още не са освободени поне 42 души, включително 27 ученици, които бяха отвлечени миналата седмица в Кагара, в съседен Нигер.

Отвличането през 2014 г. на 276 ученички в североизточния град Чибок от ислямистки бойци на Боко Харам привлечесветовното внимание към училищните отвличания в Нигерия, но последните атаки се предполага, че са дело на криминални банди.

Как е станала атаката?

Нападението се е случило в петък в 1 ч. местно време, когато група въоръжени мъже пристигнали в държавното средно училище за момичета в град Джангебе с пикапи и мотоциклети, разказал учител пред новинарски сайт.

Някои от мъжете били облечени в униформи на правителствените сили за сигурност, казват свидетели и добавят, че принудили ученичките да се качат в превозните средства. Други свидетели обаче твърдят, че мъжете дошли пеша.

Разтревожени родители се събраха пред училището, а някои започнаха да търсят децата си в храсталаците.

Учител разкрива пред Би Би Си, че по време на атаката в училището е имало 421 ученички, а след това са преброени само 55, което означава, че над 300 се предполага, че са отвлечени.

Какво казват властите?

В изявление на полицията е казва, че нейни служители и военен контингент са разположени в Джангебе, за да издирят отвлечените момичета.

Агенцията по въпросите на децата в ООН – УНИЦЕФ заяви, че е „ядосана и натъжена” от поредното масово отвличане на ученици в Нигерия, описвайки го като „брутално” и „нарушаване на правата на децата”.

Кой стои зад атаката?

Нито една група засега не е поела отговорност за нападението и самоличността им е неизвестна, но свидетел е споделил, че в училището са влезли повече от 100 въоръжени мъже.

„Счупиха училищната порта и стреляха по човека от охраната. След това влязоха в общежитията и събудиха момичетата, казвайки им, че е време за молитви. След като събраха всички, момичетата плачеха и те ги отведоха в гората. Освен това мъжете стреляха във въздуха, докато вървяха към гората”, разказва очевидец.

Десетки жертви на ислямистки атаки в Африка

Нигерийско училище учило на Корана с жестоки мъчения

Училище се срути в Нигерия, жертви