Гърция се готви за поредно удължаване на карантината, днес обявяват мерките

Според информация карантината в регион Атика ще бъде удължена до 15 март. Обмисля се въвеждане и на допълнителни мерки. Днес правителството ще излезе с изявление.

Днес е ден на важни решения, тъй като всичко показва, че комитетът по инфекциозни болести ще предложи удължаването на карантината в Атика в опит да намали ежедневните случаи на заболели, но и да декомпресира болниците, които са подложени на огромен натиск.

„Всяка отхлабване на мерките с математическа точност след няколко седмици ще бъде цунами“, предупреди лекарят и изследовател Йоргос Павлакис от САЩ.

„В момента това, което поддържа Гърция в много добра позиция в сравнение с други европейски държави, е, че има голям процент на спазващи закона и дисциплинирани граждани“, каза той и добави, че е несправедливо гражданите да плащат за малцинството, което не спазва мерките.

През последните 24 часа са потвърдени 1784 случая на коронавирус, от които 880 в Атика и 183 в Солун. Училищата са затворени и в Атина работят само основни магазини, докато нощният комендантски час ограничава движението от 21 ч до 5 ч сутринта, а в събота и неделя от 18 ч до 5 ч . В сряда властите разшириха ограниченията за още две области – Аркадия и Нафплион в Пелопонес.

След няколко часа всички ще разберем реалността, че ще живеем и от следващата седмица в карантина и се надяваме да бъде последната, заявиха няколко експерти.

 

 

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.