И зпълнението на Стратегическата програма за периода 2019 – 2024 г. продължава да бъде категоричен ангажимент на лидерите от Европейския съвет, потвърди министър-председателят Бойко Борисов в края на втория ден от видеоконференцията на държавните и правителствените ръководителите на страните членки, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Основна тема, която са обсъдили лидерите, е била сигурността и отбраната. В онлайн заседанието е участвал и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с когото са били обменени мнения за отношенията между ЕС и НАТО.

Премиерът Борисов е изтъкнал, че по линия на сигурността и отбранататрябва да продължи утвърждаването на интересите и ценностите на ЕС, което ще подпомогне неговата устойчивост и готовност за ефективно справяне с всички заплахи и предизвикателства в сферата. Министър-председателят е акцентирал върху ползите от тясното сътрудничество между ЕС и НАТО, както и укрепването на взаимоотношенията с ООН и ключови регионални партньори.

„Убедени сме и се надяваме, че с новата американска администрация ще продължим да работим още по-добре в контекста на евроатлантическите ни отношения и да задълбочим сътрудничеството ни”, е отбелязал премиерът Борисов и е изразил огромни очаквания по повод предстоящата Среща на върха на НАТО.

Евролидерите и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са обсъдили т.нар.Стратегически компас. Разработването на документа започна през 2020 г. като целта му е да внесе по-голяма съгласуваност в отделните инициативи в областта на сигурността и отбраната. Стратегическия компас дава възможност ЕС да засили своето влияние в НАТО като сигурност и отбрана, категоричен е бил министър-председателят Бойко Борисов.

Същевременно все повече подкрепа среща разбирането на премиера относно актуализиране на плановете на НАТО и това, че не е необходимо всяка държава членка да разполага с абсолютно цялата техника, която съществува на пазара, се посочва в прессъобщението. „Точно обратното – трябва там, където има възможности в регионите да се комбинират въздушните, морските, сухопътните сили, и те да имат своята логистика”, е уточнил българският министър-председател.

Премиерът Борисов и лидерите на държавите членки на ЕС са обсъдили още политическия и стратегическия характер на партньорството на ЕС с държавите от Южното съседство, което е сред приоритетите на настоящото португалско председателство на Съвета на ЕС. Южното съседство е основно направление на Европейската политика. Министър-председателят е подчертал значението на обновеното и засилено партньорство с Южното съседство с цел преодоляване на общите предизвикателства (като миграцията и бедността) и възползване от споделените възможности чрез активно сътрудничество.

Евролидерите се разбраха: Ваксинационни паспорти преди лятото

Борисов към евролидерите: Трябва да сме максимално твърди