Н а изборите на 4 април окончателно отиват 23 партии и осем коалиции. От подалите документи партии и коалиции ЦИК отказа регистрацията на шест политически субекта, обявени миналата седмица. Имаше и три партии, които бяха в неприключила проверка, от тях са заличени две партии, съобщи Таня Цанева, член и говорител на Централната избирателна комисия /ЦИК/.

По справка на фирмата „Сиела Норма“ в техните складове вече има 6976 машини за гласуване. Пет машини са предадени за сертифициране.

Досега българите в чужбина са подали 48 477 електрони заявления за гласуване – огромната част са подадени онлайн, хартиените са само 727 – около процент и половина от общия брой. Заявления за откриване на секции в чужбина се подават до 9 март. От Турция са подадени 10 000 заявления, от Великобритания – 9300, от Испания – 3070 и т.н. На изборите през 2017 година са били подадени 45 000 заявления, допълни Димитър Димитров от ЦИК.

По данни на ГД ГРАО с право на глас в страната са 6 732 316 души, но това е предварителен списък, посочи Цанева.

Жребият за номерата на бюлетините, с които париите и коалициите ще се явяват на изборите на 4 април, ще бъде на 2 март и ще се излъчва по националните медии, каза говорителят на ЦИК.

ЦИК реши освен това хората с лични документи, които са изтекли след 13 март 2020 година, но не са подновени, заради пандемичната обстановка, да могат да гласуват с тях, съобщи Цанева.

Предстои ЦИК да приема правилата за гласуване в подвижните секционни комисии за карантинираните избиратели.

Всеки гражданин може да провери къде ще гласува на страницата на ГД ГРАО и на страницата на ЦИК, посочи Цанева.

Как да да проверим номера и адреса на избирателната ни секция

Марияна Николова: Машините за гласуване се охраняват от жандармерия

Тези страни дадоха съгласие за провеждане на избори на тяхна територия