Слабо подобряване на потребителските нагласи в Германия за март

Германските потребителски нагласи за март се подобриха за пръв път от пет месеца насам, тъй като потребителите започнаха частично да се възстановяват от шока, причинен от по-строгия локдаун за ограничаване на втората вълна на коронавирусната пандемия, който беше въведе в страната от средата на декември 2020 г.

Това показват резултати от последното проучване на немския институт GfK сред около 2000 потребители.

Индексът на GfK, определящ потребителски нагласи за следващия месец (за март 2021 г.) се повиши до -12,9 пункта от -15,5 пункта през февруари, когато достигна най-ниско ниво от юли 2020 г. Това представлява първо подобрение на GfK индекса от пет месеца насам.

„Потребителите се възстановяват до известна степен от шока, който претърпяха след тежкия локдаун, наложен от средата на декември. Неотдавнашното намаляване на нивото на коронавирусни инфекции в страната и стартирането на програмата за ваксинация подхранват надеждите за по-бързо облекчаване на противоепидемичните мерките“, коментира данните експертът от GfK института Ролф Бюркл.

GfK индекс на потребителските нагласи в Германия

Институтът GfK използва три подиндекса – за икономическите очаквания, очакванията за доходите и склонността да се пазарува – за текущия месец (в конкретния случай за месец февруари), за да определи настроенията за следващия месец (за март), като през февруари и трите показателя отбелязаха повишение спрямо първия месец на годината.

GfK индексът на икономическите очаквания на германските потребители нарасна през февруари до 8,0 пункта от 1,3 пункта през януари.

След четири месеца на спад, подиндексът на потребителските очаквания за доходите нарасна до 6,5 от -2,9 пункта през януари.

Индексът, измерващ склонността на германските потребители за покупки на скъпо струващи стоки като автомобили, мебели и техника за дома, пък се повиши през февруари до 7,4 пункта от 0 пункта месец по-рано.

„Потребителските настроения в Германия ще се възстановят устойчиво само когато приключи строгия локдаун и магазините, хотелите и ресторантите отворят отново. От друга страна, ако ограничителните мерки бъдат отново удължени, шансовете за бързо възстановяване ще се изпарят и за потребителските нагласи ще предстоят още трудни времена“, отбеляза Ралф Бюркл.