Ш ефовете на „АстраЗенека“ и „Модерна“ представиха днес пред две комисии на Европейския парламент вижданията си, свързани с хода на имунизацията следващите месеци, съобщи БТА.

Директорът на „АстраЗенека“ Паскал Сорио посочи, че почти всички количества от тази ваксина, произвеждани в ЕС, не подлежат на износ. По неговите думи затрудненията с доставките са свързани с по-бавното усвояване на технологията на производство в някои заводи. Според него може да се очаква удвояване на производството.

Защо спряха „зелените коридори“

Сорио допълни, че тази ваксина е достатъчна при само една доза, за да осигури защита срещу тежко протичане на COVID-19 при 94 на сто от имунизираните и 76 на сто срещу разболяване. Той поясни, че британското правителство e осигурило още през януари-февруари миналата година десетки милиони лири за проучвания и производство на ваксината. По неговите думи няма „черен пазар“ за тези ваксини, а всички произведени количества се продават направо на правителствата по света, без да се пазят количества на склад.

България с остра реакция, „Астра Зенека” отговори

Ръководителят на „Модерна“ Стефан Бансел заяви, че може да се очаква тази ваксина скоро също да осигури защита само с една доза. Той уточни, че производството на този препарат е било подпомогнато от властите в САЩ и че днес се разпростира в Швейцария, Франция, Испания и Белгия. По неговите думи за дружеството работят едва 1300 служители по света.

Франц-Вернер Хас от ръководството на „КюрВак“ изрази очакване тази ваксина да получи пазарен достъп в ЕС през юни. Той уточни, че ваксината изглежда противодейства на южноафриканския щам на вируса на ковид. Хас отбеляза, че дружеството работи с 600 служители.

Стан Ърк от „Новавакс“ заяви, че основната част от производството на тази ваксина е в ЕС. Според него ваксината ще бъде на пазара в средата на годината. Той добави, че дружеството разполага с производствени мощности по целия свят. По неговите думи тази ваксина дава 96 на сто защита срещу щама от Ухан и 98 на сто срещу британския щам.

Европейската комисия сключи споразумения за доставки с всеки от тези производители. Досега пазарен достъп за ЕС бе осигурен за ваксините на „Пфайзер“, „Модерна“ и „АстраЗенека“. Продължава оценката на Европейската агенция по лекарствата за препаратите на „КюрВак“ и „Новавакс“, а ваксината на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) предстои да получи разрешение за достъп до европейския пазар.

COVID-19: Първата или втората доза на ваксината е по-важна