Локдаунът в Атина няма да бъде свален заради увеличения брой на случаите

Гърция няма да може да премахне ограничителните мерки в по-широката зона на Атина следващия понеделник, както беше планирано след рязко нарастване на коронавирусните инфекции, заяви премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Kathimerini.

Атинският столичен район, където живее половината от населението на Гърция, от месеци се намира под строги ограничителни мерки, които трябваше да изтекат окончателно в края на месеца.

„Вчера имаше рязко нарастване на инфекциите, особено в Атина, което забавя нашия план … за постепенно възобновяване на 1 март“, каза Мицотакис на заседание на кабинета. Въпреки че е регистрирала повече от 6000 смъртни случая, Гърция се е справила по-добре от голяма част от Европа, като е сдържала пандемията и е защитила здравната си служба, силно пострадала от годините на финансова криза.

Държавните болници обаче бяха претоварени през последните дни и интензивните отделения работиха с капацитет над 80%, а в момента той е запълнен на 90%. Няма конкретна установима причина за увеличението на случаите.

В сряда властите съобщиха за 1913 нови случая, около половината от тях в района на Атика и 28 смъртни случая, в сравнение с около 1000-1 500 през предходните дни.

Училищата са затворени и в Атина работят само основни магазини, докато нощният комендантски час ограничава движението. В сряда властите разшириха ограниченията за още две области. От четвъртък районите на Аркадия и Нафплион в Пелопонес ще се присъединят към Атина до 1 март.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.