Искат сурови наказания за сексуални престъпления в Гърция

Промени в наказателния кодекс и по-строги наказания за сексуални престъпления обяви от трибуната на парламента в Атина гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, предаде АНА-МПА.

Днешната дискусия в парламента беше предизвикана от ареста на бившия директор на гръцкия национален театър Димитрис Лигнадис по подозрения в изнасилвания на непълнолетни. Сред предложенията на правителството е давността за сексуални престъпления срещу непълнолетни да не тече до навършване на пълнолетие от жертвата, предаде БТА. Ще бъде създаден и интернет портал metoo.gov.gr, където ще могат да бъдат подавани жалби в реално време.

Предвижда се и създаването на специален регистър с всички доставчици на услуги, които влизат в контакт с деца и юноши, какъвто съществува във „всички сериозни страни“, каза Мицотакис. Регистърът ще бъде поддържан съвместно от министерството на правосъдието и от полицията.

Скоро ще бъде внесена в гръцкия парламент за ратификация конвенция 190 на Международната организация на труда за изкореняване на насилието и тормоза. Разглежда се възможността за задължително временно отстраняване от длъжност на предполагаемия извършител със съответната компенсация до изясняване на случая, „защото в една правова държава никой не е виновен, докато не бъде осъден от правосъдието“, каза Мицотакис.

Също така от септември във всички училища се въвежда програма за сексуално образование, която през тази учебна година е въведена пилотно в отделни училища.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.