Изненадващо ново рязко поскъпване на акциите на "ГеймСтоп"



Акциите на „ГеймСтоп“ поскъпват с близо 50% на извънборсовата търговия в четвъртък, след като към края на вчерашната търговия те нараснаха изненадващо с над 100%, тъй като редица малки инвеститори отново „се нахвърлиха“ на акциите на търговеца на видеоигри, припомняйки си безпрецедентното възходящо рали с 1600% от преди няколко седмици, предаде БНР.

Рязкото поскъпване в сряда с близо 104% беше провокирано от нов интерес към акциите на „ГеймСтоп“ и на акциите на няколко други компании, за които отново започна да се говори във форума WallStreetBets на онлайн социалната медия Reddit, където тези акции се споменават като „stonks“ – умишлено неправилно изписване на „stocks“ (акции).



Тази нова „лудост“ озадачи анализаторите, които сякаш изключваха пореден опит за силно повишаване на цените на GameStop в опит да бъдат прицелени „къси“ позиции на някои хедж фондове, подобно на успешния пробив на такива „къси“ позиции преди няколко седмици. Според анализатори рязкото поскъпване на акциите на търговеца на видеоигри към края на търговията в сряда е станало факт, след като някои потребители на „Туитър“ са посочили туитър послание под формата на фунийка за сладолед от инвеститора Райън Коен, който е основен акционер в GameStop и член на борда.

Акциите на „ГеймСтоп“ скочи в сряда с цели 103,94%, като самата търговия с акциите беше спряна на два пъти преди да удари финалния звънец на Уолстрийт, включително за приблизително последните 15 минути от вчерашната търговията. Самите акции на GameStop отвориха търговията в сряда малко по-ниско, след като търговската верига за видеоигри обяви във вторник следобед за внезапното напускане на финансовия си ръководител, преди обаче обемът на изтъргуваните акции и респективно на техните цени да нарасне рязко около два час преди края на търговията в сряда.

Междувременно акциите на „ГеймСтоп“ (с код за търговия GME) поскъпват с нови около 50% преди началото на днешната търговия на Уолстрийт към 141,70 долара за една акция.

Акциите на кинооператора AMC Entertainment, които също бяха обект на рязко поскъпване преди няколко седмици в края на януари също бележат поскъпване с около 17% преди старта на днешната търговия, след като снощи нараснаха с 18,1% в сряда.

Дискусионните теми за „ГеймСтоп“ отново започнаха да набират скорост в социалната онлайн медия Reddit в четвъртък, като членове на форума WallStreetBets започнаха отново увещават другите дребни инвеститори да започнат да купува акциите на компанията.

„Купих още много #GME днес, нека продължим да се борим !!“, написа един потребител на форума WallStreetBets на Reddit, докато друг потребител написа: „Възхода на планетата на маймуната: издание GME“.

По-рано в четвъртък акциите на „ГеймСтоп“, изброени във Франкфурт, се утроиха в един момент, надхвърляйки 100-процентното си нарастване на Уолстрийт за една нощ, когато европейските търговци на дребно се включиха в новия тласък за покупка.

Рязкото ново поскъпване на акциите на „ГеймСтоп“ изненада пазара на акции, който смяташе, че вълнението зад неотдавнашните брутални двупосочни движения, предизвикани от участници във форума WallStreetBets, вече е отслабнало.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.