К ризата за ваксини обхвана почти цяла България. В много от пунктовете препаратите свършиха и това доведе до затваряне на така наречените „зелени коридори”, посочва NOVA.

Властите у нас обвиняват за недостига фармацевтичните компании. А здравният министър втвърди тона към AstraZeneca, която не е изпълнила плана за доставки в България.

Костадин Ангелов: Не ни трябва учтивост, а ваксини

Темата с имунизацията обсъждат и евролидерите, които провеждат Европейски съвет онлайн. Шефове на фармацевтични компании ще бъдат изслушани за забавените ваксини.

У нас днес бяха ваксинирани над 20 000 души.

Въпреки това вече 19 области са в червената зона, а жертвите на COVID-19 в България от началото на пандемията надхвърлиха 10 000.

Леглата в трите най-големи столични болници се изчерпват

Тройно по-малко ваксини ще получи България със следващата доставка от AstraZeneca – тоест около 50 хиляди дози.

„Ваксини няма, защото фирмите не си изпълняват уговорките”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Остра беше и реакцията на премиера. „Когато давахме милионите, ги давахме точно, по разписание, на минутата. А сега, когато трябва най-големите компании да си спазват договорите, се мотаят и  поставят в риск ваксинационните ни планове.  Ако трябва има и съд, да ни се върнат парите, затова което сме инвестирали”, заяви Борисов.

Борисов: Искаме електронен паспорт за ваксинирани и преболедували, за да пътуват свободно

От AstraZeneca заявяват,че полагат неуморни усилия да се справят с предизвикателствата, които възникват в хода на производството на ваксината. И че следващата доставка за България  ще пристигне с два дни по-рано. Заради проблема с доставките страната ни има план Б за осигуряване на допълнителни количества ваксини. „Провели сме разговори за осигуряване на 1 млн. дози от Pfizer, увеличили сме и доставките на Moderna”, каза проф. Ангелов.

Междувременно се затвърждава тенденцията за ръст на новозаразените на 14-ет дневна база. „Поне засега смъртността не следва този ход, намираме се в плато”, обясни доц. Кунчев Кунчев. Скок има и в броя на пациентите, които се лекуват в болница. Заетостта на леглата вече около 50%.

„Наблюдава се изчерпване на леглата във ВМА, „Пирогов”, Окръжна болница. Но има достатъчно легла в другите болници”, заяви председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. 

Здравният министър отново напомни, че при влошаване на показателите, мерките отново ще бъдат затегнати. Според сметки му обещаните за февруари дози ще се с около 300 000 по-малко. Цифрата, посочена от професор Ангелов, обаче се различава от планираните количества, обявени на сайта на здравното министерство. Според тях недостигащите ваксини са около 90 000.

Мащабно проучване: „Пфайзер“ е ефективна и при една доза